Güncel SMTP Ayarları

Haberler

Google Haziran 2022 başında 2 adımlı güvenlik kontrolü uygulaması ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Güncel SMTP Ayarları

 

 

 

Haziran 2022

 


Güncel SMTP Ayar gereksinimi

Google Haziran 2022 başında 2 adımlı güvenlik kontrolü uygulamasına geçmiştir. Bu nedenle Google üzerinden SMTP (Simple Mail Transfer Protocol / Basit Mail Transfer Protokolü) kullanan birçok kullanıcı bu durumdan etkilendi. Google bu durumu tamamen güvenlik güncellemesi amacıyla yapmaktadır.

Bu Güvenlik güncellemesinin ana nedeni ise Google hesabına bağlı olarak Playstore / Ads gibi Google hesabına bağlı bir çok uygulamalarda tek şifre kullanılmasıdır. Bu durum tek şifrenin birçok kullanıcıyla paylaşılması ve şifre değişikliği durumunda bütün kullanıcıların bu durumdan etkilenmesidir.

Örnek vermek gerekirse SMTP ile Outlook üzerinden g-mail kullanın bir kullanıcının şifre bilgilerini Outlook üzerine girdiğinde Google hesabı ile ilgili bütün işlemleri yapabilir durumdaydı şimdi ise Google hesap ayarları içerisinden alınan uygulama şifresini kullanarak belirlenen gmail hesabı ile sadece mail gönderim işlemi yapması sağlanmaktadır.

Sonuç olarak Google Güvenlik doğrulaması yapılmadığı sürece gmail uzantılı otomatik mail gönderimi artık yapılamayacaktır.

Vio bu konuda daha önce duyuru yapmış ve önceki duyuru metninde 31 Mayıs sonrası gmail uzantılı maillerde sorun çıkabileceği belirtilmiş idi.

 

Vio’da çıkabilecek Mail sorun mesajları

Aşağıdaki mesaj görüntüsü e-Arşiv faturanın mail olarak gönderimi sırasında çıkan bir mesajdır.

Buna benzer mesaj “eski sürümlerde” çıkar.

 

 

Artık yeni sürümlerde bu mesaja ek olarak Uyarısı da çıkacaktır.

 

 

Ek olarak Vio Mail ayarları kısmında SMTP Server için .gmail uzantısı verilirse aşağıdaki gibi bir uyarı mesajı gelecektir.

 

 

Aşağıda bu konuda teknik çözüm anlatılmıştır.

Vio bayileri ve diğer destek elemanları ile iletişime geçerek gerekli düzenlemeler yapılarak sorunsuz mail gönderimi yapılabilir.

 

2 Adımlı Güvenlik Doğrulama Açılması ve SMTP için Uygulama Şifresinin Alınması

1 Haziran itibari ile 2 adımlı güvenlik kendiliğinden açılmış olması gerekmektedir. Eğer açılmadı ise veya daha sonradan 2 adımlı güvenlik kapatıldı ise bu işlemleri yapabilirsiniz

ilk olarak google.com adresine giderek sağ üstte yer alan butonu kullanarak oturum açılması gerekmektedir.

 

Giriş yapılan Google hesabı için Google.com adresinde sağ üstte kullanıcı alanında yer alan blokta Google hesabının yönetimi alanına veya https://myaccount.google.com/ adresi  ile Google hesap ayarlarını yönetebilecek alana gelinmelidir.

 

Açılan hesap ayarlarında 2 adımlı doğrulama özelliğinin açılması gerekmektedir (bu özellik açılmaz ise uygulama şifresi oluşturulamamaktadır.)

2 adımlı doğrulama işlemi yapıldıktan sonra arama işlemleri içerisinde uygulama şifreleri alanı çıkacaktır.

Bu adıma girerek şifrenin hangi uygulama için ve hangi cihaz için kullanılacağını belirterek uygulama şifresi oluşturulabilir.

Oluşturulan bu şifre ile Vio ile mail gönderim işlemleri yapılabilir.

 

Vio SMTP Ayarları ve Güncel SMTP Bilgileri

 

 

Vio içerisinde mail gönderimi yapmak için Veritabanı içerisinde Diğer->Genel->Parametreler->email ve fax parametreleri adımları kullanılarak parametre ekranı açılmış olur. SMTP ile mail göndere bilmek için aşağıda yer alan tablodaki verileri kullanarak bilgileri doldurup kayıt yapılması durumda mail gönderim yapılabilir.

SMTP Server

Kullanıcı Kodu

Şifre

Özel Port

SSL

Mail Adresi

Gönderen Adı

smtp-mail.outlook.com

Mail adresi

Mail Şifresi

587

Var

Mail adresi

Firma Veya Kişi Adı

smtp.gmail.com

587

smtp.mail.yahoo.com

587 / 465

Var / Yok

smtp.yandex.com

465

Yok

smtp.yaanimail.com

587

Var

Özel mail sunucusu

587 / 465 / 25

Var / Yok


google Gmail SMTP SMTP Ayarları Mail Sorunu ERP Vio