Stok Enflasyon Muhasebesi

Vio Geliştirmeler

Vio’da Stok Enflasyon Hesabı

Stok Enflasyon Muhasebesi

 

 

 

Mart 2024


 

VIO’da Stok Enflasyon Hesabı ve Sonucu

Stok enflasyon hesabı için Vio Blog kısmında gerekli örnek verilmişti. Bilgi almak için tıklayınız.

Ana menüdeki ‘/Stok/Stok Enflasyon/Enflasyon Fark Fişleri’ ile giriş yapılır.

 

 

İşlem öncesi 2023 Envanter bilgileri belirlenir.

 

 

Enflasyon fark fişinde ’Bu Tarih Maliyet Envanterini buraya getir’ tuşu ile Envanter raporunda alınan değerler aynen buraya getirilir.

Maliyetli envanter aksi belirtilmedikçe “Şube” toplamlı olarak alınır. Enflasyon fark fişi ise “Depo” bazlı envanter içerir. Bu yüzden ‘Envanter değerlerini getir’ denince Seçili olan depoya ait Envanter değerleri getirilir. Değerlerden hatalı olan ve “negatif miktar veya maliyet” gösteren rakamlar alınmaz.

 

 

Bu durumda “Enf.Değerlenmiş” kısma aynı envanter rakamı yazılır ki Enflasyon Farkı=0 versin.

Her ne kadar VIO içindeki değerlerden yükleme olabilecek ise de bir şekilde maliyetli envanterini tam elde edemeyip ayrı yerde tutan firmalar kopyala-yapıştır ile envanter değerlerini manuel şekilde yükleyebilir.

 

Ardından ‘Basit Ortalama ile Enflasyon Farkı hesapla’ ile Enflasyon değerlenmiş bedeller elde edilir (Ön bilgi kısmında belirtilen yöntem ile).

 

 

Ön Bilgi kısmında belirtilen “Basit Ortalama” yöntemine göre envanter bedeli değerlenerek gösterilir. Enflasyon sonrası değerlenmiş birim fiyat gösterilir. Ayrıca ‘Değerlenmiş Bedel – Envanter Bedeli’ farkı olan ‘Enflasyon Farkı’ gösterilir. Ek olarak hesaba esas olan taşıma katsayısı Fiş başlık kısmında gösterilir.

 

 

2023 stok enflasyon hesabı başka yerde yapılmış ise

Bazı firmalar Basit ortalama yerine daha karmaşık olan yöntemler ile kendileri enflasyon hesabı yapmış ve bu değerler ile başlamak istiyor olabilir.

Fiş girişinde  ‘Enflasyon Değerlenmiş’ verisi elle değiştirilebilir durumdadır. Buraya istenen sonuç değerler yazılarak Enflasyon farkı bulunabilir.

Eğer işletmenin Maliyetli envanter bedelleri de hatalı ve elle girilmek istenirse başlangıç miktar ve bedeller ayrıca girilebilir. Bu durumda sadece sonuçların elde edilmesi ve Muhasebeleşme için kullanılabilir.

Stok Maliyetli Hareketler İçin Görünüm

Enflasyon farkı ‘0 miktarlı ek giriş bedeli’ olarak değerlendirilir.

Giren (veya devir) miktar değişmeyeceği ve giriş bedeli enflasyonist ortamda attığı için “Birim fiyat” enflasyona göre yenilenmiş birim fiyat şekline dönecektir. Bu da yeni maliyet hesaplarını otomatik etkileyecektir.

 

 

Sonraki Dönemlerde Stok Enflasyon Hesabı

Basit ortalama “bir önceki çeyrek döneme” göre fark hesaplayan bir yapıdır.

Nasıl ki 2023 sonunda kullanılmış ise 2023 her çeyrek sonunda aynı şekilde kullanılabilir.

- Yeni çeyrek dönem için Enflasyon fark fişine girilir

- Envanter yüklenir

- Enflasyon hesabı yapılır

- Hesap sonunda enflasyon farkı oluşur.


Enflasyon Yİ-ÜFE Enflasyon Muhasebesi Basit Ortalama Stok Enflasyon Vio ERP