EYT’liler e-Beyanname Düzenlemesi

Vio Geliştirmeler

MUHSGK düzenlemesi hakkında bilgi

EYT’liler e-Beyanname Düzenlemesi

 

 

 

Nisan 2023


7438 sayılı kanun ile yasalaşan EYT’li kişilere ait çözümler daha önceden Vio Personel sisteminde hazırlanmıştı. Bu konudaki blog yazısı için tıklayınız.

EYT’li kişilerin sadece MUHSGK beyannamesinde hangi kanun no ile belirtileceği konusunda sorun vardı. Nihayet Gelir idaresi e-Beyanname programı yeni sürüm yayınlanarak durumu kesinleştirmiştir. Bu konudaki haber yazısı için tıklayınız.

Muhsgk yeni düzenlemesinde EYT’liler için 15510 kanun numarası açılmıştır.

 

Vio Personel Sistemi Çözümü

Önceki blog yazısında da belirtildiği gibi EYT’li kişiler Vio Personel sisteminde SGK Prim Hizmet Grubu ‘Emekli (EYT)’ olarak belirtilmelidir. Bu kişilerde işveren teşvik durumu ‘teşvik yok’ durumda olmalıdır. (Sgk primleri düzenli yatıyorsa 5510’dan yararlanma otomatiktir).

 

 

EYT’li olarak kaydedilen kişiler için Tahakkuk sırasında 5510’a ait 5 puanlık işveren prim muafiyeti otomatik yapılır. Tahakkuk sonunda kanun numarası olarak 15510 kaydedilir.

 

 

 

MUHSGK’da EYT’lilerin görünümü

Personellerin çalışma bilgileri Muhsgk Beyannamesinde “SGK Bildirimleri” sekmesinde gösterilir.

Yeni EYT’li kişiler tahakkuk sırasında kesinleşmiş olan 15510 kanun numarası ile beyannamede gözükür.

 

 

Mart ve Nisan 2023 Tahakkukları hakkında

e-Beyannameye yükleme işlemi Tahakkuk anındaki “Kanun no” ile yüklenir.

EYT için düzenleme yaklaşık 1 aydır gündemde olmasına rağmen Kanun no’nun ne olacağı SGK tarafından açıklanmamıştı. Bu yüzden şu ana kadar yapılan tahakkuklarda kanun numarası gözükmemektedir.

Bu yüzden Mart 2023 ve Nisan 2023 döneminde EYT’li kişiler için yapılan tahakkukların yenilenmesi gerekir ki kanun numarası kesinleşsin. Bu işlemden sonra MUHSGK e-Beyanname işlemi yapılabilir.

 


EYT Tahakkuk 7438 15510 e-Beyanname MuhSgk SGDP Emekli ERP Vio