Vio Personel Sisteminde EYT Düzenlemesi

Blog

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için yapılan düzenleme ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

Vio Personel Sisteminde EYT Düzenlemesi

 

 

 

Mart 2023


 

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için yapılan düzenleme 7438 sayılı kanun ile yasalaşmıştır. Bu konuda kısa haber için tıklayınız.

Kanundaki bu düzenleme ile bazı kişilerin emekliliğe hak kazanması ötesinde hem işçiye hem de işverenin iş hayatlarına devam edebilmesi için bazı ek düzenlemeler yapılmıştır.

EYT nedeniyle emekliliğini isteyen kişinin aynı işyerinde EYT’li olarak tekrar çalışabilmesi için ayrıldıktan en geç 1 ay içinde işe girişinin yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde klasik emekli kişinin işe alımına ait prosedürler geçerli olacaktır.

5510 sayılı kanun ile şu ana kadar sadece normal çalışan (Emekli olmayan) kişiler için işverene bazı prim ve teşvik hakları verilmişti. Bu bağlamda hiçbir teşvik uygulanmasa dahi sgk primlerini düzenli olarak yatıran işletmelere 5 puanlık işveren prim muafiyeti getirilmişti.

7438 sayılı kanun ile EYT nedeniyle emekli olup 1 ay içinde aynı işyerine giren kişiler için de 5510 sayılı kanundaki 5 puanlık işveren prim muafiyetten yararlanma olanağı getirildi. Bu olanak sayesinde işverenin “emekli çalıştırmaya ait yükün bir kısmı” üzerinden alınmış olacaktır. Ayrıca EYT yoluyla emekliliğe hak kazanan kişi emekli aylığı yanısıra ek olarak normal çalışma hayatına da devam edebilecektir.

Vio Personel sistemi bu işlemleri Personel Sgk Durumu = “Emekli (EYT)” seçeneği ile sağlamaktadır.

Öte yandan Muhsgk bildirgesinde EYT’lilerin nasıl gösterileceği konusunda SGK bir açıklama yapmamıştır. Personel Sgk tipinin yine Emekli olması ancak özel bir kanun no ile belirtilmesi beklenmektedir.

SGK’nın gerekli düzenleme yapması sonrası Vio programı ayrıca düzenlenecektir.

Öte yandan özellikle Mart ayında emekliliğe ayrılıp yine aynı ayda aynı işyerinde çalışmaya başlayan EYT’liler için Personel tahakkuklarında önemli bir sorun oluşacaktır. Bilindiği gibi Asgari ücretliye denk düşen Vergi matrahı ve Damga matrahı kadar istisna yapılır. Kişi Mart ayında emekli olarak ayrılırken bu istisnalar yapılır. Aynı Mart ayında yeni tahakkuk ile 2. kez yapılması yasalara aykırıdır. Aynı ayda işe giriş için tahakkuklarda anılan istisnalar uygulanmamalıdır.

Vio’da EYT’lilerin ilk ayında 2. kez istisna uygulanmaması için çözüm getirilmiştir.


EYT Emekli 7438 5510 Personel İstisna ERP Vio