KDV Tevkifat Alt Sınırı

Vio Geliştirmeler

Eskiden 1000TL olan tevkifat sınırının Haziran 2021'de yayınlanan 36 sayılı Kdv tebliği ile 2000 TL'ye yükseltilmiştir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi ayrıntılarda bulabilirsiniz.

KDV Tevkifat Alt Sınırı

 

 

 

Haziran 2022


Kdv tevkifatı alt sınır uygulaması daha önceden Vio Blog yazılarında yayınlanmıştı. Bu konudaki yazıyı görmek için tıklayınız.

Haziran/2021’den itibaren tevkifata tabi Matrah+kdv için tevkifat uygulama sınırı 2.000 TL’ye yükseltilmiştir.

 

Vio’da Tevkifat Limit Tanımı

Vio’dan Satış Genel Parametrelerinde Kdv Tevkifatında Alt sınır tanımı getirilmiştir. Bu sınır yazılmaz ise her durumda tevkifat yapılır. Sınır olsa bile sınır altı durumda yine tevkifat uygulanabilir. Ancak “Fiş kaydında alt sınır altında kalınırsa uyarılsın” seçeneği varsa Tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı sorulacaktır.

 

Vio’da Tevkifat uygulaması

Vio’da Fatura başlıkta tevkifat verilebileceği gibi detayda farklı satırlarda farklı tevkifat (veya istisna) uygulaması yapılabilir.

 

Dip kısma geçilince Kdv yanısıra Kdv Tevkifatı gösterilir. Bu ekranda Tevkifat bilgisi varsa artık tevkifat alt sınırı gösterilir ve istenirse tevkifatın kaldırılabileceği bir tuş gösterilir.

 

Tevkifat normalde kaldırılmak zorunda değildir. Satış Genel Parametrelerinde “Fiş kaydında alt sınır altında kalınırsa uyarılsın” seçeneği işaretli ise devam durumunda “limit kontrolu” yapılır. Uyarı olarak tevkifata esas matrah ve kdv toplamı esas alınır.

 

Kullanıcı Tevkifatı kaldırmak istiyorsa sadece “Tev.Kaldır” tuşu ile tevkifatı kaldırması yeterlidir.

Bu durumda tevkifat bilgisi sıfırlanır.

 

Yapılan tevkifat kaldırma işlemi sadece dip kısma ait değildir.

Aynı zamanda fiş satırlarında (veya varsa fiş başlıkta) kdv tevkifatına ait bilgiler boşaltılarak tevkifatsız duruma geçilir.

 

 

Sonuç;

          - Tevkifat alt limiti verilirse fiş dip kısımda tevkifatın kaldırılabileceği bir düzenek oluşur

          - Alt limit kontrolu istenirse kayıt anında tevkifat limit altında kalma durumları için uyarı yapılır

          - Tevkifat kaldırımı çok pratik şekilde tek tuş ile yapılır


KDV Tevkifatı Tevkifat Sınırı 2000 kdv Tebliği 36 Limit Kontrolu ERP Vio