Çoklu Vade İşlemleri

Eğitimler

Vio programlarına özel olan satırda vade günü işlemleri hakkında detaylı bilgi verir.

Çoklu Vade İşlemleri

 

 

 

Ağustos 2022


Faturada farklı vade gereksinimi

Fatura benzeri Ticari belgelerde genelde “tek vade” kullanılır. İstenirse taksitlendirme ile bedel birkaç aya bölünebilir. Ancak “ürün cinsine göre” özel vadelendirme yapılması ve faturada kontrol edilmesi genelde rastlanmayan bir durumdur.

Oysa farklı mal grupları satan firmalarda farklı vadelendirme gereksinimleri vardır. (Örnek: Süt mamulleri satan firmada yoğurt dayanıksız olduğu için yakın vadeye, peynir daha dayanıklı olduğu için daha uzun vadeye verilebilir).

Piyasada genelde farklı mal grupları için ayrı fatura keserler. Ancak kullanıcı mal grubuna göre vadeyi hatalı verebilir.

 

Vio’da manuel vadelendirme (Çoklu Vade) çözümü

Ticari fişler genelde tek vade veya taksitlendirme mantığı ile çalışmasına rağmen Vio programlarındaki “Detaylarda Gün” seçeneği ile fişin her satırına tek tek “gün kodu” vererek istenen ürünlerin istenen gün sonrasına vadelendirilmesi sağlanabilir.

Gün kodu özel bir notasyona sahiptir ve Vio Blog kısmında “Gün Kodu Notasyonu” adresinde detaylı şekilde anlatılmıştır.

(Örnek: 20: 20 gün sonrası
2AS: 2 ay sonrasının ay sonu
1+5: 1 ay sonrasının 5 gün sonrası)

Gün kodu kavramı ile rahatça fiş tarihinden vade bilgisine geçiş yapılabilir.

Fiş detaylarında aşağıdaki örnekte belirtildiği gibi “gün kodu” verilebilir. Bu gün kodları farklı satırlar için farklı vadelendirme amacıyla kullanılacaktır.

 

 

Nitekim Fiş Dip kısmında vadelendirme açık taksitler gözlenirse aynı gün kodları için fiş tarihinden itibaren vadeler oluşturulur. Fiş dip kısımda dip iskontosu benzeri durumlarda ödeme gün kodlarına ait bedeller de uygun oranda azalacaktır.

 

Bu durum aynı zamanda Müşteri kapanmayan hesaplarda “Aynı faturanın farklı vadelere ayrılmış bedellerini” göstermek için kullanılmaktadır.

Bu yapı sayesinde her taksidin hangi gün kodu ile elde edildiğini görmenin ötesinde taksitlerin oluşan vadesi ve rapor çekilen güne göre kaç gün sonra ödemenin geleceği ya da zamanı geçmiş ise kaç günlük gecikmenin oluştuğu gözlenebilir.

 

Keza Müşteri durumu ekranında normalde fatura “ağırlıklı ortalama vade” olarak verilmesine rağmen, fatura içerik kısmında bu sefer taksit vade ve bedelleri de gözlenebilir.

Özellikle kapanmayan hesaplardaki sonuçlar “ilgili ürün grupları” için zamanında ya da geç ödeme tespiti için hemen kullanılabilir. Öte yandan “Vade farkı” uygulaması devreye alınırsa bu durumda “önceden yapılan ödemeler” için ortalamada vade gecikmesi var mı o da tespit edilebilir.

 

Buraya kadar anlatılanlar manuel şeklinde özel vadelendirmenin nasıl yapılacağı üzerine idi. Vio’da yapılan yeni geliştirmeler ile

          - Belirli dönemler için

          - Belirli kapsama sahip müşterilerde

          - Belirlenen bazı ürün grup veya özel ürünlerde

          - Vade gün kodu vererek otomatik çoklu vade oluşturan yapı kurulmuştur.

Bu konudaki yeni geliştirmelere ait bilgiler “Vade Koşulu” yazısından izlenebilir.

 

Sonuç;

          - Bu yazıda fişlerde çoklu vade yapılabilmesi

          - Bu amaçla fiş detaylarında özel şekilde gün kodu verilebileceği

          - Aynı faturanın bu gün kodlarına vadeler bazında bedellerin oluşacağı

          - Bu sayede kapanmayan hesapların çok daha rahat yönetileceği

anlatıldı.

          - Ek olarak “Vade Koşulu” yazısı ile ileri düzey otomatik vadelendirme konusundan bahsedildi


Vadelendirme Açık Hesap Kapanmayan Hesap Ödeme Günü Vade Gecikmesi Çoklu Vade Taksitlendirme Gün Notasyonu ERP Vio