Kalite Tanımları

Eğitimler

Kalite kontrol nedir ve Vio içerisinde yer alan kalite kontrol modülü ne yapar? sorularının detaylı cevaplarını bulabilirsiniz.

Kalite Tanımları

 

 

Nisan 2022

 


 

 

Kalite: Üretilen ürün veya hizmetin müşteri isteklerini karşılama kapasitesi olarak tanımlanabilir. Günümüz dünyasında işletmelerin uluslararası alanda rekabet ettikleri önemli konulardan birisi kalitedir. Bu sebeple kalite kavramı hayatımızın içerisinde yer edinmiş kalıcı bir kavram haline gelmiştir. İnsanlar tükettikleri her kavram içerisinde kalite aramaktadırlar.

Ticaret alanında ise kalite işletmelerin birbirileri ile iş ortaklıkları kurarken aradıkları bir kriter haline gelmiştir. Bu noktada işletmeler kalite alanına büyük yatırımlar yapmaktadırlar. İşletmelerin yatırımlarının 2 ana kalemlerinden biri kalite belgeleri diğer kalite sistemleri olmuştur. Özellikle ISO gibi uluslararası arenada geçerli olan kalite sertifikalarında bile kalite sistemleri artık gelişen teknolojilere adaptasyon şartını koşmaya başlamıştır. İşletmeler özellikle günümüzde kalite sistemlerini, mevcut data sistemlerine entegre ederek kalite ve diğer modüllerini birbirilerine entegre etmektedirler.

VİO ticari sistemlerinde kalite modülü mevcuttur. Kalite modülü 2 gruba ayrılmaktadır. “Kalite Kontrol” modülü ve “Toplam Kalite Yönetimi” modülüdür. Kalite kontrol modülü, isminden de anlaşabileceği gibi işletme içerisinde ki alım kalite, proses kalite vb. kalite süreçlerini içermektedir. Toplam kalite yönetimi ise işletmeler içerisinde ki kalite güvence sistemleri konularına odaklanmaktadır. Bu yazımızda “Kalite Kontrol” modülü anlatılacaktır.

 

Kalite Kontrol Modülü

Kalite işlemleri, ana menüde kalite isimli menü adımı altında yürütülür.

 

 

Kalite kontrol modülü ise Kalite menü adımının altında ki “Kalite Ölçüm” işlemlerinden yürütülür.

 

 

Diğer menü adımları “Toplam Kalite Yönetimi” modülü ile ilgilidir.

Kalite kontrol modülü şu işlemleri kapsamaktadır.

          - Kalite kriter tanımları

          - Kalite ölçüm işlemleri

          - Kalite ölçüm analizleri

          - Alış ve Satış İade analizleri

          - Iskarta analizleri

          - Duruş analizleri

Kalite Kriter Tanımları

Kalite kriteri, yapısal olarak stok listesi, cari liste ve ürün ağacı listesi gibi liste tanımı olarak yapılır. Kriter tanımları bir kere yapıldıktan sonra gerekli yerlerde tanımlar çağırılarak kalite ölçüm işlemleri girişi yapılır.

Kalite kriter tanımları aşağıdaki başlıklardan oluşur;

          1 - Alım kalite kriterleri

          2 - Satış iade kalite kriterleri

          3 - Üretim kalite kriterleri

          4 - Operasyon kalite kriterleri

Kriter Tanımı

Kalite kriter tanımları aynı şekilde yapılır. Kalite kriteri tanımlanırken hangi bölümden kriter tanımı yapılacak ise ilgili listeye gidilir.

Not: Operasyon kalite tanımları ürün ağaçlarından yapılır. Ürün ağacı üzerinden yapılan kayıtlar operasyon kalite kriter tanımlarına düşmektedir.

Yeni kriter tanım ekranı açıldıktan sonra hangi ürün için yapılacağı seçilir ve ölçüm şekilleri girilir.

 

 

Ölçüm şekilleri sayısal olabildiği gibi “uygun ya da değil” veya “var ya da yok” şeklinde tanımlanabilir. Sayısal ölçümler için kriter tablosunda standart değeri ve tolerans aralığı var ise girilir. Ayrıca sayısal değerler “arasında”, “minimum” ve “maksimum” şeklinde tanımlanır.

 

 

Resimdeki örnekte C-Oranı ölçüsü bir değerin “arasında” ve %’lik olarak seçilmiştir.

 

 

Birim olarak istenilen birim üzerinden kalite işlemleri gerçekleştirilebilir. İlgili birim listede yok ise “Kalite Ölçüm-Parametreler-Kalite Özel Birim Parametreleri” kısmında eklenir.

 

 

Ondalık kısmı olacak ise ilgili listeden ondalık kısmı ne kadar olması isteniyor ise 5 haneye kadar çıkartılır.

 

 

Kriterler sayısal olmadığı durumlarda veri tipi değiştirilerek uygun veri şekline dönüştürülür.

 

 

Metodoloji ve Cihaz bilgileri zorunlu değildir. İstenildiği taktirde doldurularak ilerleyen zamanlarda kalite raporlarında kullanılır.

 

Alım Kalite Kriterleri

Alım kalite kriterleri, işletmenin satın almış olduğu malzemelere girdi kontrol yaparken tabi tutacağı kalite kriterlerini tanımlarıdır. Bu tanımlar genel yapılabileceği gibi, malzemenin alınacağı tedarikçiye göre özel kriterler mevcut ise tedarikçiye özel olarak da tanımlanır.

 

 

Örnekteki resimde HM002 kodlu ürünün 2 farklı kriteri bulunmaktadır. Birisi genel tanımdır. Diğeri ise Tedarikçi-2’den alındığı zaman kullanılacak kriter listesidir.

 

Satış İade Kalite Kriterleri

Satış iade kalite kriteri, iade gelen satılmış bir ürünün iade kabulü sırasında yapılacak olan kalite testlerinin tanımı için kullanılır. Burada da aynı alım kalite kriterlerinde olduğu gibi müşteriye özel kriter tanımı yapılır.

 

 

Üretim Kalite Kriterleri

Üretim kalite kriterleri, “formülize üretim” modülü kullanıcılar için anlamlıdır. Üretim aşaması tamamlanmış ürünlerin kalite kontrol süreçlerinde hangi ölçümlere tabi tutulacağı bilgileri girilir.

 

 

Üretim kriterleri, alım ve satış iade kriterleri gibi müşteriye özel olarak değişkenlik gösterebilir ve ayrı ayrı tanımlanır.

 

Operasyon Kalite Kriterleri

Operasyon kalite kriterleri tanımı, operasyonel üretim kullanan firmaların, operasyon aşamaları sonrası yapmış oldukları proses kalite kontrolüne karşılık gelmektedir. Operasyon kalite kriteri tanımı diğer kriterlerden farklı olarak, ürün ağacı üstünden tanımlanır. Ürün ağacında kalite tanımları operasyona özel olarak tanımlanır.

 

 

Resimdeki örnekte “Flanşlı Çatal” ürün ağacındaki OPR-3 isimli operasyonun kalite tanımları gösterilmektedir.

Kalite kriter tanımları, kalite kontrol işlemleri için gereklidir. Kriter tanımları yapıldıktan sonra ayrıca kalite fişleri hazırlanır.

Kalite fişleri hazırlanması ve kullanımı hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 


Kalite Kontrol Toplam Kalite Kalite Kriteri ISO 9001 ISO Kalite Ölçümü Şartlı kabul Kalite Onayı Vio