Nisan 2022
Kalite fişlerine, ana menü üzerinden “Kalite-Kalite Ölçüm-Kalite Fişleri” adımından ulaşılabilir. Her bölümün kalite fiş adımı ayrılmıştır.
Alım modülü ile birlikte çalışmaktadır. Satın alma irsaliyesi ya da faturası girildikten sonra sağ menüde kalite kontrol adımından ilgili mal kabul ile ilgili alım kalite fişi hazırlanır. Kalite fişi mal kabul irsaliyesinde eğer birden fazla ürün ve lot var ise, her biri için tek tek hazırlanır.
Kalite kontrol butonuna tıkladıktan sonra ilgili fiş içerisindeki stok koduna ait alım kalite kriter listesinde hazırlanan ölçümler ve değerler getirilir. Kalite fişi açıldıktan sonra numune sayısı bölümünden ölçüm yapılacak numune sayısı belirtilebilir. Verilen numune sayısına göre ölçüm girilecek sütunlar açılacaktır. Bu sütunlara ilgili testin o numune için yapılan ölçüm sonucu yazılır. Numunelere yazılan ölçülere göre “kabul”, “şartlı kabul” ya da “red” statüsü uygunluk sütununu otomatik olarak seçilir. Eğer ölçüm değerleri arasında belirtilen standart değer ve tolerans aralığı dışında bir değer olur ise uygunluk otomatik olarak “red” olarak belirlenir. Uygunluk durumu eğer istenirse şartlı kabul olarak verilir. Ölçümlerdeki uygunluk alanı ilgili ölçüm için geçerlidir. Genel ölçüm sonucu fiş başlığında verilen sonuç bölümünde belirlenir. Bu başlıkta ki sonuca göre gelen malzeme “kabul”, “şartlı kabul” veya “red” durumlarından birini alacaktır.
Kalite fişi hazırlanan satırlara irsaliye ön gösteriminde kalite sütununda tarih verilerek kalite işlemi yapılmıştır diye gösterilir.
Satış iade irsaliyesi veya faturası kesildikten sonra, sağ menüde kalite kontrol seçeneği tıklanarak o ürüne ait satış iade kalite kriterleri getirilir ve numune ölçüm değerleri girilerek kalite kontrol fişi hazırlanmış olur.
Kalite fişi hazırlandıktan sonra satış irsaliye veya faturasında ilgili satırda kalite kontrol sütununda kalite fişinin tarihi işlenerek kalite işlemi yapıldığı belirtilir.
Üretim kalite fişleri, “formülize üretim” modülü kullanan kullanıcılar için geçerlidir. Üretim modülünde hazırlanan üretim fişleri üzerine kalite kontrol fişleri hazırlanır.
Üretim kalite fişi hazırlandıktan sonra, üretim fişi içerisindeki kalite sütunu kalite fişinin tarihi yazılarak, kalite kontrol işlemi yapıldı olarak belirtilir.
Operasyon kalite fişleri, “operasyonel üretim” modülü kullanan kullanıcılar için geçerlidir. Operasyonel üretimde iş emri açıldıktan sonra, operasyon üretim kayıtları girilir ve bu üretim kayıtları üstüne kalite fişleri hazırlanır.
Operasyon kalite fişi hazırlandıktan sonra kalite sütunun ilgili satırında kalite fişinin tarihi yazdırılır ve kalite işlemi gerçekleşti anlamına gelir.
İş emri fişleri listesinden ilgili iş emrinin yanında git işlemlerde kalite fişlerine geçilebilmektedir.
Karantina statüsü, sistem içerisinde ürün ile ilgili stok hareketi yapılmış fakat son stok durumlarını etkilememesi anlamına gelmektedir. Örneğin bir ürün ile ilgili üretim hareketi gerçekleştirilmiş veya mal kabul yapılmış fakat daha kalite fişi hazırlanmamış ise o ürününün ilgili hareketi karantina statüsünde bırakılır. Bu durumda o ürün ile ilgili son stok durumu alındığı zaman karantina statüsünde ki hareket göz ardı edilecektir. O hareket ile ilgili kalite fişi hazırlandıktan sonra ilgili hareket karantina statüsünden “gerçekleşti” aşamasına dönecektir ve son stokları etkiler hale gelecektir.
Program içerisinde kalite fişi verildiği zaman ilgili hareketin otomatik olarak karantina statüsünden çıkarılsın şeklinde parametre ayarı mevcuttur.
Resimde görülmüş olan parametre operasyon genel parametreleri içerisinde yer almaktadır.
Bu parametreye göre her operasyondan sonra operasyon gerçeklemesi yapılmış olan üretim fişi karantina statüsünde bırakılır ve karantinaya alınan ürünler kalite işleminde serbest bırakılsın parametresi ile ilgili üretim fişine ait kalite fişi hazırlanınca üretim fişi gerçekleşti konumuna döner.
Bu ayar ile sistem içerisindeki kalite adımları zorunlu hale getirilerek, işletme içerisindeki kalite adımlarının sıkılaştırılması için sisteme bir kontrol noktası eklenmiş olur.
Toplam kalite sistemlerinden ölçümlerden sonra bu ölçümler ile ilgili hazırlanan doküman veya formların çıktısı alınmak istenir. ERP sistemlerine kaydedilen kalite ölçümleri istenildiği zaman raporlanabilir. Bu raporlar için form şeklinde şablonlar dizayn edilirse ERP sistemlerinden kalite ölçüm formları direk çıktı alınır. Aşağıda VİO sistemi içerisinden alınabilecek bazı kalite ölçüm formları için örnekler konulmuştur.
Bu formda flanşlı çatal ürününün 32 numaralı iş emrine istinaden yapılan dövme operasyonu için bir proses kontrol yapılmıştır. Bu ölçüme göre yapılan kalıp kontrol işlemi 2 numune içinde uygun olduğu görülmüştür ve kalite kabulü gerçekleşmiştir.
Bu örnekte ise bir firma tedarikçiden, 5000 Metre “Ø3 Otomotiv Çeliği” tedarik etmiştir. Firma çeliği kabul ederken bazı giriş kontrol testlerine tabi tutmuştur. Bu testler sonucunda bazı değerler standart değerler ile tutarken bazı değerler tolerans aralığının dışında kalmıştır. Bu durumda firmanın kalite birimi üretim müdürü onayını alarak ürünü şartlı kabul etmiştir.
Sonuç
Bu yazıda Vio’daki Kalite ölçümlerinin nasıl yapıldığı ve nelerin elde edilebileceği anlatılmıştır. ERP sisteminde kalite işlemleri yürütülerek, ilerleyen süreçlerde işletmenin kalite süreçleri için etkili bir şekilde analiz yapabilme imkânı kazanılır.
Alım yoluyla hammadde/malzemenin, Üretim yoluyla ürünün sisteme girişi anında istenen kriterler de olup olmadığı belirlenir. Sevkiyat sırasında ise bu ölçüm sonuçları bir ürün analiz formu ile beraber müşteriye bildirilir.
İlerleyen süreçlerde siparişin iadesi gibi oluşan durumlarda üretici firma kalite süreçlerinde izlenebilirlik bağlantısı kurarak iade gelen ürüne ait kalite süreçlerini inceleyerek geçmişe yönelik analizler yapabilir.
Sonuç olarak kalite ölçüm sistemi diğer işlemlere entegre edilerek işletmenin etkili bir denetim mekanizmasına sahip olması sağlanır.