Asgari Ücret 2023

Haberler

2023 asgari ücret hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Asgari Ücret 2023

 

 

 

Aralık 2022


 

22 Aralık 2022 itibariyle 2023 yılına ait Asgari ücretin Net 8.506,80 TL olacağı açıklandı. Asgari ücret üzerinden vergi ve damga alınmayacağı için bunun brütü 10.008 TL yapmaktadır.

2022 başındaki 4.253,40 TL net ücrete yıllık %100 civarında zam yapılmış oldu. Hükümetin Asgari ücrete genelde enflasyon altında zam yapması, TUİK tarafından açıklanan enflasyonun %90’dan daha az olması, Hükümetin gerekirse ek zam yapılacağını açıklaması göz önüne alınırsa hissedilen enflasyonun açıklanana göre daha yüksek olduğunu sonucuna ulaşılabilir.

 

Vergi İstisna Durumunun Diğer Çalışanlara Ek Etkisi

2022 yılında olduğu gibi Asgari ücretliye ait çıkan vergi ve damga “istisna” edilecektir. Yani vergi matrahı artacak ancak “asgari ücrete denk gelen vergi” istisna edilerek düşülecektir. Bu durum matrahın artmasını engellemez.

Bu durumda “Asgari ücret üzerinde” ücret alan kesimde “çok hızlı şekilde” vergi kademe artışı gözlenecektir. Nitekim 2022 yılında da özellikle %20 vergi kademesine geçiş limiti çok düşük tutulduğu (2022 yılında 32 bin) için bu sefer asgari ücret üzerinde ücret alanlarda çok hızlı şekilde net ücretin düştüğü gözlenmiştir.

Kişiye net ücret veriliyor ise bu sefer brüt ücretteki çok hızlı artış ve ek kesintiler nedeniyle işverene büyük yük binmektedir.

Kamuoyundan gelen yoğun talep nedeniyle “vergi limit kademelerinin arttırılması” beklenmektedir.

 

Vio Programları Açısından Durum

Vio programlarındaki Yasal parametreler yeni yılda “yeni sürümlerde” otomatik olarak devreye girecektir.

Asgari ücretli personellerde “Asgari ücretlidir” işaretinin olması yeterlidir. Bu durumda hangi ayda tahakkuk yapılacak ise o ayda tahakkuka esas ücret otomatik olarak belirlenecektir.


Asgari Ücret 2023 Bordro Personel Tahakkuk İstisna ERP Vio