VIO 4.16 sürüme geçiş

Vio Geliştirmeler

VIO 4.16 sürüme geçiş

 

 

 

Kasım 2024


Operasyon Emirlerinde Malzeme Gereksinimi

Operasyon Parametreden açılır. Bu durumda İş emri başlat ile oluşan operasyon emirlerinde “ürün operasyonu için kullanılacak malzemeler” kesinleşir.

İstenirse operasyon emrinde malzeme listesi düzenlenir (ekleme, silme, başka kod kullanımı, miktar değişimi …). Böylece muadil malzeme kullanımı veya eksik malzemenin sonraki aşamada takılması gibi fiiliyata ait durumlar çözülür.

 

Hat Malzeme Yönetimi

Operasyon Parametreden açılır. ‘Operasyon Emirlerinde Malzeme gereksinimi’ açık ise kullanılabilir.

Operasyon emir malzeme gereksinimi belli iken malzemelerin hattaki miktarı, ihtiyaç miktarı, depodan çekme gereksinimi, ana depoda yetersiz ise temin gereksinimi alınabilir.

Tüm açık operasyonlar yanısıra sadece seçilen iş emri, seçilen operasyon emirleri benzeri kısıtlamalar ile dar kapsamlı hat malzeme MRP işlemi yapılır.

Operasyon emirlerinde kısmi gerçekleme varsa malzeme gereksinimi bekleyen üretim miktarı bazında isleme alınır.

Seçilen emirlere ait malzeme gereksinimleri doğrudan üretime çıkış fişine “planlanan” olarak atılır. Depocu malı hazırlayınca gerçekleşti olarak değiştirir. İstenirse “malzeme hazırlandı” durumunda bırakarak depo çıkışını yapar ama hatta girişi kesinleşmemiş olarak kalır.

Hat Malzeme yönetimi varsa Üretime çıkış fişinde “Plan Miktar” sahası gözükür. Bu veri “depoda hazırlanması” gereken miktardır. Aynı ekranda “Mal Toplama” tuşu ile çıkış deposunda ait stok miktarları gözden geçirilir. Plan Miktarı için “depodan fiziki çıkış” bilgisi esas alınarak çıkış miktarı belirlenir. Yani plan miktarına esas olan lotno, raf kodu vs. bilgisi ile çıkış miktarı belirlenir ve aynı plan miktarı birden çok satıra parçalanabilir. Depoda karşılanamayan miktar varsa bu ayrı satırda “kalan plan miktarı” olarak gösterilir.

 

Yeni Emanet

Satış/Alım Parametreden açılır. Ücretli modüldür.

Emanet sip açılabilir (Eski yapıda yoktu).

Emanet sip için emanet fat kesilebilir - siparişe dayalı irsaliye olmaz.

Emanet fat ile stoklar emanet deposuna alınır.

Emanet faturasına istinaden Emanet irsaliyesi düzenlenebilir (Emanet depodan).

Fatura-irsaliye dönüşümü sip->irs gibi detay bazlı kısmi sevkiyat şeklinde yapılır.

Emanet faturası aslında bir transfer işlemi olmasına rağmen klasik fatura şeklinde maliyetlendirilir, muhasebeleşmesi standart fatura gibi yapılır, klasik satılan malın maliyeti oluşur.

Emanet deposu maliyete esas değildir, maliyete esas envanterde çıkmaz (başkasına ait maldır).

Emanet irsaliyesi sadece emanet deposundan yapılabilir. Bu çıkış sadece “gerçek hareket” kısmında gözükür. Maliyete esas değildir.

Emanet fatura iadesi emanet ambarından asıl ambara iadedir. Asıl depoya giriş maliyete esas harekettir. Muhasebeleşme olarak ise klasik fatura iadesi şeklindedir.

İşlemlere başlamadan önce Emanet deposu esas alınarak “Emanet Devir” fişi girilebilir. Bu durum müşterilere bedelsiz teslime edeceğimiz miktarı gösterir.

Emanet Durum raporu yardımıyla değerlendirme yapılabilir.

Bu raporda Müşteri + stok için “Emanet Devir”, “Fatura ile emanete alınan”, “İrsaliye ile fiziki çıkılan” ve “Müşteriye ait emanette bekleyen” (Yani kalan) miktar alınabilir.

İstenirse emanet depodan başka yere transfer yapılabilir. İstenirse buradaki maldan satılabilir. Emanet durum raporu depoya bakmaz. Yükümlülükleri esas alarak sonuç verir.

Emanet durum raporu “Kalan miktar” toplamı ile emanet deposu son durumu teorik olarak tutmalıdır. Fark veren kısım fiili olarak başkasına satılan veya başka amaçla kullanılan stoku gösterir.

Emanet Durum raporu ile elde edilen “emanet kalan miktar” maliyetli envanterde gözükmez. O mal müşteriye aittir. Ancak Fiili envanterde gözükür. Nihayetinde kullanıp malı tekrar yerine koyma durumu olabilir.

 

Operasyon Performans Prim/Ceza

Operasyon Parametreden açılır.

Ürün ağacında operasyonların ortalama süresi vardır. Operasyon gerçekleme ile başlama/bitiş ile brüt süre verilir. Duraksama düşülerek net süre bulunur. Üretim miktarı bellidir. Üretim miktarının ortalama süresi ile fiili net süre karşılaştırılarak ortalamaya göre performans yüzdesi bulunur. Performans yüzdesine göre ücret hakkedişinin (üretim süresine denk düşen işçilik ücreti) belirli bir yüzdesi kadar ek hakkediş bulunur. Bahsedilen Yüzde, operasyon parametresindeki prim kademelendirmesine göre bulunur.

 

Alım e-işlem içeri alma kuralında “Gibi” kavramı

Alım e-işlem yoluyla Vio fişe dönüşüm sağlanır. Bu arada duruma göndericinin stok kodu, stok adı, barkodu için Vio stok/hizmet koduna dönüşüm kuralı otomatik olarak sağlanır (Gönderici faturasında Stok adı: ‘Mavi Bidon’ yazıyorsa Vio tarafında SM218 kodlu stok kabul edilsin gibi). Kod yoksa ve Açıklama içinde duruma göre özel bilgi varsa dönüşüm referansı verilemez (Örnek Otel faturalarında açıklamada Oda no veya ek konaklama bilgisi gelir).

e-İşlem Stok/Hizmet dönüşüm referansı kısmında Stok adı için değişmeyen açıklama yazıp “Gibi” kuralı belirtilirse stok adı içinde belirtilen ifade varsa buna ait tanım alınır.

Örnek: Stok Adı, Kural: Gibi, Değer: Konaklama => Vio sonucu Tip:Hizmet, Kod: OTELKON kuralı olsun.

Stok adı içinde “3 kişi Konaklama Oda: 302” bilgisi gelirse bu OTELKON kodlu Hizmet bilgisi kabul edilir.

 

CRM uygulaması

Ticari Genel Parametreden açılır. Ücretli modüldür.

İşlem takibi

Müşteriler (Normal/Potansiyel) için “İşlem takibi” yapılır.

Yeni işlem ile bir konu tipi verilir. Serbest text müşteri beklentisi yazılır. Notu alan kişi, arayan kişi belirtilir.

Her işlem için birden çok defa karşı işlem (yeni süreçler) yapılır. Açılan kayıtta tüm işlemler ard arda gözlenir.

Her ek işlem için işlemi yapan kişi ve iş zamanı belirtilir, ek işlem açıklaması belirtilir. İş o işlem ile kapanacak ise belirtilir.

İşlem başka kişiye yönlendirilecek ise kişi belirtilir.

İrsaliye/Fatura için CRM işlemine bağlantı yapılır ve işlem listesinde Ticari fişe ait bilgi gösterilir.

 

Ziyaret Planı

Müşteri ziyareti için plan hazırlanır ve uğrama listesi verilir. Ziyaret konusu belirtilir.

Daha sonra plana esas müşterilerde tek tek gerçekleme yapılır. Görüşme konusu ve bazı notlar bu gerçekleme bilgisinde (görüşme tutanağı) saklanır.

Görüşme tutanağında Hizmet İşlemi (müşteri istek/bildirim …) istenirse başlatılır.

 

 

Quka İkincil Marka

Normalde e-Ticaret firmaları ile kendi ürünlerini tanıtan yerlerde tek web sitesi vardır.

Ancak ikincil marka grubu var ve buna ayrı site düzenlenecek ve stokların marka bazında farklı sitelerde satılması gündemde ise buna ait ayrımın Vio tarafında yapılması gerekir.

Bu düzenleme Quka e-Ticaret aktarım yapısında yapılmıştır.

Quka parametrelerinde “belirtilen bazı markalar için ikincil site” kullanım özelliği açılabilir.

Bu durumda Vio’dan gönderimlerde stokun marka durumuna göre ilgili web sitesine gönderim yapılır.

Web sitesinde sadece ilgili markalara ait stoklar olacağı için B2B/B2C siparişleri sadece o web sitesine ait stoklar oluşur.

Bu siparişler çekilirken sipariş veya fatura olarak kaydedilebilir. Bu durum her site için ayrı numaratör kullanılarak belge bazında ayrım da sağlanır.

 

 

Tablet Müstahsil Süt Toplama

Tablet ile var olan Saha satış ve depo uygulamalarına ek olarak Müstahsil Süt Toplama uygulaması eklenmiştir.

Süt toplama modülü Tablet parametrelerinden açılır ve ücretlidir.

Süt toplama için süt rotaları ve “rotadaki müstahsiller” Tablete gönderilir.

Sahada offline şekilde Tablet ile Süt rotasında tablo olarak müstahsil süt miktarları girilir.

Merkezde bu tablo aktarım yoluyla Süt Alım fişi olarak kaydedilir.

 

Web Özet Raporları

SkyERP uygulaması olan Web Özet Raporları Vio tarafından yönetilmektedir.

Web Özet raporları ücretlidir ve kuruluşu Vio Grubu tarafından yapılmaktadır.

Bu rapor Vio’daki bazı bilgileri Özet tablo olarak sunar.

İnternet erişimi yoluyla Chrome Web Explorer yoluyla gösterilir. Bilgisayar veya cep telefonundan kullanılabilir.

Örnek: Stok Satış Raporu için Stok, Stok Grup, Stok Ana Grup, Stok İstatistik grup, Müşteri, Bölge, Ana Bölge, Cari Tip, Şube, Şube Grup, Plasiyer benzeri bilgiler için Satışa esas Miktar (Adet, kilo, metre, litre cinsinden), Satış cirosu, Satış iskontosu özet toplam olarak alınabilir. Veriler Normal satış, iade, net satış olarak alınabilir. Bedel değeri TL veya USD, EUR cinsine çevrilerek alınabilir.

Sonuçta ilgili rapora ait bazı ana bilgiler (Stok, grup …) ve bu işleme ait değerler (miktar, bedel ..) toplam olarak raporlanmaktadır.

Özet raporlarda hangi bilgilerin alınacağı ve gruplamanın nasıl olacağı rapor öncesinde verilebilir.

Elde edilen çıktıdaki bazı bilgiler için büyükten küçüğe sıralama ile ilk birkaç kritik bilgi alınabilir (Örnek: Bölge satışlarında en yüksek ciroya sahip ilk 5 bölge ve diğer bölgeler toplamı).

İlk birkaç bilgi aynı zamanda pasta grafik olarak alınabilir.

 

Şu an için raporlama olarak Stok Satış, Hizmet Satış, Stok Satış Sipariş, Hizmet Satış Sipariş alınmaktadır. Satış için verilenlere ek olarak Alım açısından aynı raporlar alınabilir.

Buna ek olarak Son durumu için ayrıca detaylı özet rapor alınabilir.

Bu modül geliştirilmekte olup Finansal dönemsel işlemler de desteklenecektir.

Bu modül Vio’daki kullanıcı kısıtlamalarını de gözönüne alır. Giriş anındaki kullanıcı için içeriksel kısıtlama veya maliyet benzeri kısıtlamalar varsa Web Özet rapor kısmına da kısıtlı veri gelir. Bu sayede üst yönetici harici ara seviye kullanıcılar da yetki çerçevesinde bu uygulamayı kullanabilir.

 

SkyErp Tablet Üretim Veri Toplama

SkyErp Tablet ile veri toplama “bekleyen operasyon emirlerine” ait “operasyon gerçeklemesini” sağlayan bir modüldür.

Operasyon Parametreleri kısmından açılır. Ücretli modüldür.

Kullanıcı bazında “varsayılan üretim hattı” tanımlanabilir. Kullanıcı Tablet’e giriş yapınca sadece kendi hattına (verilmemiş ise tüm hatlar) ait bekleyen operasyonları görebilir.

Bu uygulama “online” çalışan bir uygulamadır. Buna rağmen “yarı offline” çalışma yapılabilir.

Yapılacak kayıtlar Tablette tutulur. Bağlantı varsa gönderilebilir. Değilse işleme devam edilir, bağlantı gelince aktarım otomatik yapılır.

Tablette hat seçildiği için o hattaki operasyon emirleri gözükür. Tablete giriş yapan vio kullanıcısı işi yapan kullanıcı kabul edilir. Ancak operasyon gerçeklemede istenirse personel değiştirilebilir.

Operasyon emrine “tavsiye tezgah” atanmış ise o operasyon için işi yapan tezgah olarak gözükür. İstenirse tezgah değiştirilebilir.

Sonuçta önceden tezgah atanmış ise sadece operasyon emrini seçmek ve miktar girmek yeterlidir.

Yapılan kayıt merkeze aktarılır. Aktarım olunca “üretilen miktar” ve “sonraki operasyon işlenebilir miktar” değişir.

Ancak malzeme harcama üretim fişi anında oluşmaz. Vio’daki bir servis operasyon gerçeklemelerine ait üretim fişini oluşturarak malzeme harcamasını yapar. Eğer stok kontrol var ve malzeme yersiz ise sadece bu fiş atlanarak diğerlerine devam edilir. Merkez kullanıcı gerçekleşemeyen üretimler için stok kontrolü sağlayınca servis bekleyenleri tamamlar.

Tablet’de operasyon gerçeklemeleri “ayrı bir listede” gösterilir.

Bu listede gerçeklemeler için “ıskarta” ve “kalite” bilgisi girilebilir.

Iskarta birden çok neden ile girilebilir.

Kalite için bu ütünün bu operasyonuna ait ölçüm değerleri ne ise ekrana gelir ve belirtilen numune sayısında ölçüm girilebilir.

Vio tarafında “operasyon gerçeklemesinin otomatik karantinaya atılması” istenebilir. Bu durumda merkez operasyon gerçeklemesi için üretim fişi oluşmaz ve kalite süreci beklenir.

Kalite ölçümü yapılıp ölçümler merkeze gönderilince karantina otomatik kalkarak üretim fişi oluşur.

Karantina durumda iken “üretilen miktar” oluşmaz. Karantina bitince üretilen miktar oluşur.

Kalite ölçüm gönderilmeden önce ıskarta da girilebileceği için karantina çözülünce kalitesi onaylanan net miktar kadarlık üretim miktarı oluşur.

 

Diğer Ek düzenlemeler

Filtre ‘B’ tuşu

Filtrelerde ‘B’ tuşu ile bir kısmı ekranında ‘Elle giriş’ kısmına toplu bilgi yazılabilir.

Tamam denince toplu bilgi satırlarından kodlar için uygunluk kontrolü yapılır, hepsi uygun ise listedeki uygun satırlar otomatik seçilir. Eğer bakılan bilgi (Personel listesi, stok listesi …) çok fazla bilgiye sahip ise bazı terminaller bu kısımda çok ağır çalışır.

Bu ekrana “kontrolsüz yap” seçeneği eklendi. Bu durumda tamam denince liste kapatılarak yazılan bilgi satırları legal kodlar gibi filtreye aktarılır. Böylece çok büyük listelerde hızlı seçim yapılabilir.

 

Stok listesi çoklu depo miktarı

Stok listesinde normalde “Tavsiye depo” miktarı gösterilir.

Depo tanımında “stok listesinde gösterilir” işaretlenirse Stok “Başlıkları düzenle” kısmında ilgili depolara ait miktar sahaları gözükür.

Böylece aynı listede yan yana farklı depolara ait miktar izlenebilir.

 

Disk kapasitesi yetersiz kontrolu

Programa girerken “veritabanı tutulan” diskteki boş yer yüzdesi bulunur. Bu oran %5’in altına düşerse yetersizlik nedeniyle sorun çıkabileceği mesajı gösterilir.

Böylece olası data sorunları önceden önlenir.

 

Çek/Senet için Plasiyer kodu

Alacak Çek/Senet için plasiyer kodu kodu kullanımı vardı. Ancak başka yerde gözükmüyordu.

Alacak çek/senet fiş listesinde plasiyer kodu gösterildi. Filtrede plasiyer kısıtlaması yapıldı.

Çek-Senet belge hareker raporlarında filtrede kullanıldı, Rapor kolon olarak eklendi.

 

Gelecek/Gidecek Miktar

Stok Parametreden açılır.

Sipariş kalanı gelecek/gidecek olarak değerlendirilir.

Stok Kod listesindeki Stok durum çıktısında veya Faturada F8 ile alınan Stok durumunda “sonstok” yanısıra sipariş yoluyla “gelecek” ve “gidecek” miktar gözlenebilir.

 

Sipariş Fişinde kalan durumu

Sipariş fiş liste içerik kısmında “orijinal”, “sevkedilen” ve “kalan” miktar gösterilir.

Keza Sipariş fiş içine girince yine orijinali sevkedilen ve kalan miktar gözlenebilir.

Sipariş kısmı sevkiyat yapılsa bile miktar değiştirilebilir. Ancak miktar “sipariş kalanı” altına düşüyorsa uyarı yapılır.

 

Şube Gib Alias

e-işlem Param’da firmaya ait gib alias vardır. E-işlem gönderilerde bu gib alias kullanılır.

Farklı şubelerde farklı gib alias kullanılması istenirse “e-işlem şube param” kısmında özel gib alias belirtilebilir.

Bu durumda bu şubelere ait belgelerde verilen gib alias kullanılabilir.

Bu durum Gib’de şube bazlı ayrı posta kutusu kullanmak isteyen yerler içindir.

 

İdeasoft XML aktarımı

İdeasoft e-Ticaret sitesindeki Siparişler XML olarak indirilmiş ise bu siparişler Vio tarafına aktarılabilir.

e-Ticaret ile Sipariş aktarımı için aktif olarak “Entegra”, “Quka”, “e-Ptt Avm”, “İdeasoft” siteleri desteklenmektedir.

Tüm e-Ticaret sitelerine aktarım bir modğl ile yapılır ve ücretlidir.

 


Operasyon Emri Malzeme Yönetimi Emanet Yapısı Veri Toplama CRM Özet Rapor Web Rapor ERP Vio