Dövizli Proje Maliyeti Hesaplama

Vio Geliştirmeler

Ürün proje maliyetinin döviz cinsinden hesaplanması ile ilgili bilgi verir.

Dövizli Proje Maliyeti Hesaplama

 

 

 

Haziran 2023


Ürünlerin tahmini maliyetinin belirlenmesi ürünün satış fiyatının belirlenmesinde oldukça kritiktir. Bu nedenle Maliyet fiyatı nihai kârı doğrudan etkiler. Böylece ürünlerin etkinliğini hesaplamak için maliyet hesaplanması bir ön koşul haline gelmektedir.

İşletmelerde genelde Üretim formülleri oluşturulduktan sonra en çok yapılan işlem, bir ürünün üretiminin tahmini maliyetini hesaplamaktır. Böylece daha üretime başlanmadan tahmini maliyet ortaya çıkarılır ve bundan yola çıkarak ürün fiyatı belirlenir. Hesaplanan tahmini maliyete “Proje Maliyeti” ya da “Yerine Koyma Maliyeti” denir.

Bir birim ürünün yerine koyma maliyeti, hammadde son alım fiyatına göre, ortalama maliyete göre ve istenen durumda dövizli hesaplanmış ortalama maliyete göre hesaplanabilir.

Maliyeti oluşturan işlemler TL de olsa, işlem tarihindeki döviz kuruna göre döviz cinsinden maliyet hesaplanır. Böylece bu maliyetlerden yola çıkarak dövizli proje maliyeti de hesaplanabilir.

Üretim maliyeti hesaplama işleminin daha net ve sağlıklı sonuçlar verebilmesi için formülde yer alan tüm gider kalemlerinin maliyetleri gerçeğe en yakın olacak şekilde belirlenmelidir. Üretim formülünden dövizli proje maliyeti hesaplamak için izlenecek adımlar örnekler ile anlatılmıştır.

 

1. Üretim formülleri oluşturulur ve istenirse Hizmet sekmesinde bir birim ürün için kullanılan kaynaklar ve bu kaynakların miktarı belirtilir.

 

2. Maliyetli Üretim Formülü Listesinde “Maliyet Hesapla” işlemi başlatılır. Fiyat seçiminde “Döviz ort. Maliyet” seçilir. 

Döviz ortalama maliyet fiyatı, çıkış maliyet hesaplama yoluyla hesaplanıp stok kartlarına işlenen fiyatlardır. Stok kartından bu fiyat bilgisi alınarak maliyet hesaplanır.

 

3. Formülde harcanan malzemelerin dövizli ortalama maliyetine göre maliyet hesabı yapılarak hammadde yerine koyma maliyeti hesaplanır.

 

4. Formülde harcanan hizmet giderlerinin maliyeti, hizmet tanımında yer alan fiyatı bugünün döviz kuruna göre hesaplanarak ürün maliyetine eklenir. Bu şekilde genel üretim yerine koyma maliyeti ve diğer yerine koyma maliyeti de hesaplanır.

 

5. Hesaplamadan sonra ürün ağacı şeklinde özel döküm yapılarak tüm maliyetler gösterilir.

 

 

Sonuç:

      -Ürünlerin TL değerinden arındırılmış döviz cinsinden birim maliyeti hesaplanır.

      -Bu sayede ürünün güncel satış fiyatı daha rahat belirlenir.

      -İleride bir projeye girileceği zaman dövizli rakamlardan yola çıkarak güncel kur sayesinde zarar etmeyecek güncel TL maliyetlerine ulaşarak zarar edilmesi önlenir.

      -Kur değeri genelde enflasyon ile paralel gittiği için elde edilen veriler güncel “enflasyona göre yükselmiş” alım fiyatlarına uygun bir çözüm olacaktır.


Maliyet Proje Maliyeti Yerine Koyma Maliyeti Dövizli Maliyet Ürün Maliyeti Vio ERP