Haziran 2022
Sipariş dağıtım uygulamaları mevcut tedarik elemanları tarafından hangi taleplerin yerine getirilebileceğini belirlemek için kullanılır. Bu işlem sırasında dağıtım elemanlarının eksik veya fazla mal vermeleri teslim edilecek gün, cari, stok vb. hususların merkez tarafından belirlenmesi gibi kontroller ile dağıtım esnasında yapılacak hataların en aza indirilmesi sağlanır.
Sipariş Dağıtım Uygulamaları Faydaları
- Sahada eksik veya fazla mal sevkiyatının önüne geçer
- Planlı bir şekilde araç yüklemesi yapılmasına olanak sağlar
- Stok, cari, gün, plasiyer gibi kontroller ile en üst düzeyde teslim planı oluşturmanıza olanak sağlar.
- Önceden oluşturulmuş olan siparişleri tek seferde dönüşüm ile hızlı araç planlaması yapma olanağı sağlar.
- Sipariş dağıtım planı ekranı ile miktar kontrollerini tek bir tablo içerisinden yapmanızı sağlar.
- Sevk edilen ürün bekleyen ürün kontrolünün en üst düzey yapılmasını sağlar.
- Belli adetlerde sevk edilen siparişler için parçalı sevk işleminin gerçekleşmesini sağlar.
Vio içerisinde sipariş dağıtım planı olarak yukarıda bahsedilen bütün hususları ile desteklenmektedir. Bunun haricinde SkyWeb uygulamaları ile uyumlu bir biçimde çalıştığı için depo personeli plasiyer gibi çalışanların oluşturulmuş olan dağıtım planını aktif olarak kullanmasını sağlar.
Vio içinde sipariş dağıtım planının kullanılabilmesi için veri tabanının içerisinde /Ticari/Satış/Parametreler/Satış Genel Parametreleri içericinde Sipariş Sekmesinde Soğuk Sipariş Dağıtım Planının aktif edilmesi gerekir.
Bu adım aktif edildikten sonra /Ticari/Satış/Sipariş/Soğuk Sipariş Dağıtım Planı adımı eklenerek sipariş dağıtım planı aktif edilmiş olur.
SkyWeb içinde dağıtım planını kullanabilmek için öncelikle kullanılacak olan SkyWeb uygulamalarının aktif olması gerekmektedir. Eğer aktif değilse /Diğer/Genel/Parametreler/Ticari Aktarım Parametreleri adımında genel sekmesinde SkyWeb tablet kullanılır ve El Terminali Kullanılır işaretlenmeli aktif ise bir sonraki adımdan devam edilmeli. /Sektörel/Sky Tablet/Parametreler/Tablet Parametreleri içerisinde Vio Tablet(2) sekmesi altında Sevkiyata ait siparişler “Soğuk Dağıtım Planından alınsın” işaretlenir ve istenilen sevkiyat parametreleri aktif edilir.
“Sevkiyata ait siparişler Soğuk Dağıtım Planından alınsın” seçenek işaretli ise sadece dağıtım planı ile “sevki kesinleşenler” tablete aktarılır. Aksinde sipariş dağıtım planına bakılmaksızın tüm bekleyen siparişler tablete aktarılır.
“Siparişten karşılama kullanılır” seçenek işaretli ise SkyWeb fişleri içerisinde otomatik olarak siparişten karşılama işlemi gerçekleştirilir. Bu durumda depocu sadece barkod okutur. Sipariş belirlemek için uğraşmaz. SkyTablet FIFO yöntemine göre “dağıtım planına uygun şekilde” eşleşmeyi sağlar.
“Sipariş Miktar Kontrol edilir” seçeneği işaretli ise siparişten daha fazla miktara izin verilmez. Fiş kayıt anında sevkedilecek miktar dağıtım planına göre daha fazla ise uyarı yapılarak sevkiyat önlenir. Bu seçenek işaretsiz ise fazladan miktar sevki yapılabilir.
“Stok Ek özellikleri gözönüne alınır” seçenek işaretli ise harekete ait Renk, Desen ve varsa tanımlanabilir diğer ek özellikler kontrol edilir. (Örnek: A ürünün Beyaz renkli olanına ait sipariş varsa kırmızı olanından sevke izin verilmez). Aksinde sevkiyat sırasında stokun rastgele ek özelliğinden sevke izin verilir.
“Siparişsiz mal kabul/Sevkiyat yapılmaz” seçenek işaretli ise siparişi olmayan hiçbir stok için kayıt girilemez.
Sonuç olarak;
- SkyTablet sevkiyat aşaması “sadece sevkine izin verilenler” için
Kullanılabilir. Normalde Depocunun “hiç insiyatif kullanmadan sadece izin verilenlere” göre davranması istenir. Bu yeni yapı sayesinde bu işlem aynen gerçekleştirilebilir.
Soğuk sipariş dağıtım planı ekranı girilen planları gösterir ve yeni plan hazırlanması sağlanır. Yeni plan hazırlandıktan sonra bu plana uygun şekilde irsaliye ya da irsaliyeli faturaya dönüşüm sağlanabilir.
Cari hesap tanımında müşteriye irsaliye/irsaliyeli fatura hangisinin kesileceği belirlidir. Bu sayede iş bitiminde toplu olarak sevk fişi (irsaliye veya fatura olarak) oluşturulabilir.
Dağıtım listesinde “Oluştur” butonu ile ön seçim belirlenir. Bu ekranda Sevk edilecek depo, Sevk tarihi seçilebilir. Eski tarihi bekleyenler de alınmak istenirse “sadece seçilen tarih” seçeneği kaldırılmalıdır. Bu sayede istenilen tarih aralığındaki sipariş fişleri ekrana gelecektir.
Vio’nun sağlamış olduğu bir diğer kolaylık dağıtım şablonudur. Bu özelliği kullanarak istenilen filtrelere her defasında sipariş aramak yerine bir defa şablon oluşturularak çalıştırılması ile siparişleri ekrana almak yeterli olacaktır (Örnek: Marmara bölgesine yapılacak sevkiyat filtresi için şablon oluşturulur ve şablon seçerek gerekli filtre otomatik sağlanır). Şablon seçilmemesi durumunda verilecek siparişleri yüklemek için filtre vererek yükleme gerekir.
Bu ekranda devam edilince asıl dağıtım ekranına geçilir.
Bu ekranda dağıtım veya tarihi teslim tarihi verilebilir. Bir önceki ekranda seçilen bazı bilgiler bu ekranda gösterilir. Bu ekranda Sipariş yükleme yapılarak tablo düzenlemesine geçilebilir.
“Siparişleri Yükle” butonu ile Dağıtılacak Sipariş Seçimi ekranı açılır. Şablon kullanılsa idi bazı sahalar “şablona göre” kesinleşmiş durumda gözükecek idi. Bu ekranda yapılan seçimler doğrultusunda oluşturulan siparişler Sipariş dağıtım planı ekranına işlenir.
Listede dikey olarak stoklar, yatay olarak oluşturulmuş olan siparişler listelenir. Hücreler (Yani Stok ve Siparişin kesişimi) ise sevkedilecek miktarı belirtir.
Hücreler gri renkli kalırsa o hücreyi belirten stok-sipariş kesişiminin olmadığı anlaşılır (Örnek: Resim için Sip:457’de MM-1018 stoku yoktur).
“Dağıtılacak” kolonu gerçek Son Stok Miktarını
“Ek Miktar” kolonu İş emri ile üretilecek ya da satın alma siparişi ile gelecek sok miktarını
“Düş. Mik” (Düşülecek Miktar) kolonu İş emrine harcanacak veya bugüne ait başka dağıtım planı ile sevki kesinleşmiş olan miktarı
“Kalan” kolonu o satırdaki sevkiyatlar yapılırsa olası kalacak stoku
“Toplam” kolonu stok için seçilen siparişlerden sevkiyatına izin verilenlerin toplamını
gösterir.
Ek Miktar ve Düş Miktar olası durumlar için değiştirilerek daha rahat planlama yapılabilir (Örnek: Satış birimi bazı mallar için blokaj koymuş ise Düş miktarı revize edilebilir)
Anılan Dağıtılacak, Ek Miktar, Düş Miktar sahalarının açılımı denetlenmek istenirse “İçeriği Göste” butonu kullanılabilir.
Bu durumda stok ile ilgili son stok bilgileri operasyon gerçeklemeleri ve İş emrine harcanacak veya bugüne ait başka dağıtım planı ile sevki kesinleşmiş olan stoklar hakkında genel bilgilendirme bulunur. Bu bilgiler ile sipariş planlamasını son stok durumlarına göre biçimlendirilir.
Tekrar dağıtım planı ekranına dönülürse;
“Satırları Sil” butonu ile Liste içerisinde seçilen satırları silme işlemi yapılabilir. Yani bütün siparişlerden tek bir ürünü çıkartmak için kullanılabilir.
“Kalanı Paylaştır” ile siparişler içerisindeki stok miktarlarının kalan kolonuna göre dağıtma işlemi yapılır (Örnek: Sip1:20 Ad, Sip2:40 Ad olsun, Hala elimizde “kalan” kolonunda 15 Ad mal olsun. Bu miktar kadar sevkiyat arttırılabilir. Oranlama ile sip1’e +5, sip2’ye +10 adet fazladan sevkiyata izin verilir)
“Ekranı boşalt” ile yapılan planlama iptal edilerek sıfırdan bilgi girişi haline geçilir.
Sipariş dağıtım planı yapmanın en önemli avantajı “Son stok, gelecek stok, gidecek stok” durumları ile sevki gereken stoklar görülerek tek tabloda dağıtım yapılabilmesidir.
“Excel’e Gönder” ile dağıtım ekranında oluşturulmuş olan tablo Excel dokümanı olarak hazırlanır.
Bütün seçim ve listeleme işlemleri tamamlandıktan sonra kaydet butonu ile kaydedip listeleme ekranı içerisine alınır.
Listeleme ekranına gelen içerikler irsaliye/fatura dökümleri için kullanılabileceği daha önce belirtilmiş idi.
Ek olarak dağıtım planı “sevk emri” anlamına gelir. Bu nedenle çeşitli raporlar ile sevk fişleri oluşturulabilir.
Ya da SkyWeb Tablet uygulamaları için “dağıtım planına göre sevkiyat” seçilmiş ise veriler Tablet’e çekilerek gerekli işlemler yapılır.
Vio’da SkyTablet parametrelerinde “Sipariş dağıtım planına uygun sevkiyat” seçilmiş ise SkyWeb uygulamalarının Sipariş dağıtım planından faydalanacağı daha önce belirtilmiş idi. Tablet uygulaması sadece “çekilen tarihe uygun dağıtımlara” bakar. Bu yeni yapı sayesinde “Depocunun sadece sevke izin verilen mal ve miktara uygun hareket etmesi” sağlanarak olası hataların önüne geçilir (Yanlış ürün sevki, fazla miktar sevki ...)
Depocu Tablete verileri aktardıktan sonra “Bekleyen Siparişler Raporu” kısmında “sevkedilmesi gerekenleri” de zaten doğrudan görebilecektir.
Bu adımda bütün siparişler gözükür. Aynı zamanda rapor ekranında Mal Kabul ve Sevkiyat ayrı yerlerde gösterilip sipariş miktarı, kaç adet sipariş fatura/irsaliye kesilmiş teslim tarihi gibi bilgilere ulaşılır.
Tablet’de uygun olarak İrsaliye/Fatura seçenekleri ile barkod okutarak sevkine izin verilen siparişler için rahatça fişler oluşturulur Fiş içinde sadece barkod okutup FIFO yöntemine göre karşılama yerine fiş içindeyken “Sipariş seçimi” de mümkündür.
Siparişlerdeki ürünler belirtildikten sonra sağ üstteki onay kutusu ile seçilenler fiş içerişe dâhil edilir.
Sipariş seçimi yerine Barkod okutması olsa idi Ürün yanısıra Ek özellik (Renk, Lot ...) bilgisi de gelirdi. Bu durumda sevk satırına bu bilgiler aynen geçer.
Fiş kaydı anında program “manuel seçilen” siparişleri alır, kalan satırları ise FIFO yöntemine geöre olası bekleyenlerden karşılar.
Sonuç olarak
- Manuel Sipariş seçimi
- Hiç seçmeden sadece barkod okutarak
- Ya da karma şekilde
İşlem yapılabilir. Fiş kaydı anında Tablet parametrelerindeki kısıtlamalara (örnek siparişe göre fazladan miktar, uygun olmayan ürün vs.) göre hareket edilir.
Fiş içerisindeki diğer bilgiler doldurulup kayıt sonrası merkeze gönderme işlemi yapılabilir.