SkyWeb Saha Satış Uygulamaları

Vio Geliştirmeler

Bu yazıda saha satış uygulamaları hakkında bilgilendirme ve Vio'nun saha satış konusunda sağlamış olduğu kolaylıkları bulabilirsiniz.

SkyWeb Saha Satış Uygulamaları

 

 

 

Şubat 2022


Soğuk Satış

Soğuk Satış önden sipariş alıp ilk uygun zamanda mal teslimi ve tahsilat yapılması durumudur. Genelde rotaya uygun şekilde sıralı uğrama yapılır. Alınan siparişler paketlenerek teslim edildiği için teslimat kolaylığı da vardır.

Alınan siparişler veya tahsilatlar uzaktan merkeze de aktarılarak teslimatlar ve olası belgeler veya e-işlem çıktıları önden de hazırlanır.

 

Sıcak Satış

Plasiyerin malı arabayla dolaştırıp müşterinin var olan mallardan satması ve varsa tahsilat yapılması durumudur. Genelde plasiyer istediği müşterilere uğrayabilir. Ancak daha organize olan işletmelerde rotalı satış uygulanır.

Sıcak satışda mal hazır durumda olduğu için bozuk mal değişimi de yapılabilir. Soğuk satışta sipariş paketlenerek teslim edildiği halde Sıcak satışta müşteriye gidince talep belli olacağı için eldeki ürünlerden istenenler verilir. Tıpkı Soğuk Satışta olduğu gibi Sıcak Satışta da uzaktan satış, değişim, iade ve tahsilatlar aktarılabilir. Böylece günlük veriler önden alınır ve bazı e-işlem gönderimleri hemen yapılabilir.

 

Satışlarda Plasiyer Değerlendirmesi

Gerek Soğuk gerek Sıcak Satış (ikisine birden Saha Satış denir) durumunda Plasiyeri kontrol edebilmek amacıyla çeşitli yöntemler kullanılır. En önemli kontrol gün sonu hesaplaşmasıdır. Sıcak Satışta Plasiyere zimmetli mal teslim edildiği için miktarsal tutarlılık, parasal tutarlılık en ön plandadır. Hesaplaşma sağlandıktan sonra Plasiyerin uğraması gereken yerlere uğrama durumu kontrol edilir. Bu ön kontrollar sonrası Satış ve tahsilatların değerlendirilmesi yapılır.

Saha satış yapılan işlem sonunda kar getiriyorsa anlamlıdır. Bu bağlamda Plasiyerin yaptığı satıştan elde edilen kar’dan aracın masrafı, plasiyerin maaşı/primi düştükten sonra kalan kısım hala anlamlı ise Saha Satış amacına ulaşmış demektir.

 

Vio’da Soğuk Satış

Hangi plasiyerin hangi müşteriye hangi günlerde hangi ürünleri hangi tahsilat biçimleri ile işlem yapacağını belirten bir sistem olarak çalışmaktadır. Tablet veya El terminaline müşteri, Stok, fiyat koşulları gibi bilgiler yüklenir; Sipariş toplama ve tahsilat yapılır. Her müşteriden sipariş alınmak zorunda değildir bu nedenle niye satış yapılamadığı bir neden kodu vererek açıklanır. Merkeze yapılan geri aktarımlar sonrası Vio içerisinden satış, tahsilat, uğrama, km takibi gibi birçok rapor alınabilir. Özellikle hareketsiz müşteri raporu ile hangi müşterinin ne kadar zamandır alım veya ödeme yapmadığı belirlenir.

Vio’da Sıcak Satış

Sıcak Satış Plasiyerin araca teslim almış olduğu ürünleri gerekli müşterilere uğrayarak satma işlemi olduğu için Soğuk Satış’a göre daha karmaşıktır. Duruma göre irsaliye veya fatura kesilebilir. Mal iade alınır, bozuk/sağlam mal değişimi yapılır, işlem yapılmayacak ise uğrandığı ancak işlem yapılmadığı belirtilir, varsa tahsilat yapılır, yapılan işlemler istenirse uzaktan merkeze gönderilir.

Soğuk Satışta hazırlanan sipariş ilk uygun zamanda teslim edilirken müşterinin riski merkezden kontrol edilmiştir. Oysa Sıcak Satışta müşterinin ne alacağı belli değildir. Bu yüzden risk takibi bu satışta önemlidir. Ek olarak Soğuk Satışta stok kontrol gereksizdir. Mal zaten o an verilmeyecek, ilk uygun zamanda merkezden temin edilecektir. Oysa Sıcak Satışta Plasiyerin kamyonetindeki mal durumu kontrol edilmelidir.

Vio burada belirtilen tüm işlemleri detaylı şekilde yapmaktadır.

Rota Tanımlama

Rota işlemi Ticari->satış->Satış Genel Parametreleri içerisinden satış rotası aktif edilir.

Aktif edilmemesi durumu için sadece Finansal->Cari Hesap->Cari Hesap Listesi->Cari Düzenle->Ticari 2 içerisinde sadece tavsiye plasiyer belirlenir belirlenmemesi durumu için bu cariye bütün plasiyerler fiş işlemlerini gerçekleştir anlamını taşımaktadır. Rota parametresi açıldığında Ticari->Satış->Satış Rotası adımı açılmış olacaktır. Bu sekme içerisinden satış rotası oluşturma, satış rota raporu ve rota eksik-fazla raporu işlemleri gerçekleştirilir.

Satış Rotası Listesi; ile plasiyerlere hangi günlerde hangi müşterilere uğraması gerektiği durumları oluşturur. (örnekte olduğu gibi P06 AHMET CAN plasiyeri hergün işaretli müşterilere uğrayacaktır şeklinde belirtilmiştir.)

Bu işlem aynı zamanda Rota işlemi Ticari->satış->Satış Genel Parametreleri içerisinden satış rotası aktif durumda iken ve Müşteriye Uğranacak Günler Uygulanır parametresi aktif edilirse her cari düzenleme işlemi içerisinde ticari-2 sekmesi altındaki tavsiye plasiyer adımından da yapılır.

Satış Rota Raporu; bize hangi plasiyer hangi müşterileri ziyaret edebilir? Sorusunun cevabını verir.

Rota Eksik-Fazla Raporu; bize hangi plasiyere hangi müşterilerin dahil olup olmaması durumu, çoklu plasiyere sahip müşteriler listesi gibi durumların raporlarını verir.

SKYWEB El Terminalinde Rota İşlemleri

 

Terminal içerisine merkezden veri alım işlemi yapıldığında Rota Listesi menü adımı açılır.

Bu adımdan Plasiyer uygulanmış olan rota carileri listelenir. Bu liste içerisinde yer alan yeşil alanda rota günü ve e-Arşiv mi yoksa e-Faturamı durumu gösterilir. İşlem Sekmesi içerisinde bu rotaya ait yapılmış olan işlem bilgileri yer alır.

SKYWEB’te Soğuk Sipariş ve Sıcak Satış Ortak İşlemler

Soğuk sipariş uygulanasında merkezden veri alarak satış sipariş, uğrama ve tahsilat fişlerini SkyWeb içerisinde oluşturarak Vio içerisine Vio fişi olarak gönderir. Aynı zamanda SkyWeb soğuk sipariş uygulaması içerisinde müşteriye özel fiyat, ıskonto, rota bilgisi, cari kontrolü, tahsilat, uğrama gibi birçok işlemleri de gerçekleştirir.

Merkezden Veri Al; butonu ile soğuk sipariş ile ilgili bütün bilgileri el terminali içerisine alabilirsiniz. Bu durum ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için SKYWEB tablet uygulamaları başlıklı bloğu okuyun.

Fiyat Gör; butonu ile müşterilere özel uygulanmış satış koşulları ile fiyat görüntüleme yapılabilir eğer müşteri seçilmez ise normal satış fiyatı gelecektir. İsteye bağlı olarak da ürün alım fiyatları da plasiyer ekranında görülür. Ürün ve cari seçme durumları barkod okuma yöntemi ile yapılır.

Rota Listesi; butonu ile vio içerisinde oluşturulmuş olan rota bilgileri ile plasiyerin kendisine rota uygulanmış müşterileri görerek fiş işlemleri yapmasını sağlar buda daha düzenli rota ile fiş oluşturma işlemi sağlar.

Fiş Listesi; butonu ile uygulamalar özel fişler oluşturulur. Fiş listesi ekranı içerisinde fiş oluşturma, düzenleme, silme, şablon fiş gibi bazı ortak özellikler mevcuttur.

         - Fiş oluşturma işlemi için fiş listesi içerisinde sağ alt köşede  butonuna tıklayarak oluşturulmak istenilen fiş türü seçilir.

         - Şablondan fiş oluşturma işlemi yapmak için fiş listesi içerisinde sağ alt köşede  butonuna tıklayarak Vio içerisinde oluşturulmuş olan şablon fişinizi oluşturulur. Bu adım aynı fişleri tekrar tekrar oluştururken kullanıcıya kolaylık sağlaması için yapıldı ve bu adım ile şablondan fiş seçerek tekrar tekrar fiş oluşturma durumu ortadan kalmış olur.

         - Fiş düzenle işlemi yapmak için sağ alt köşede bulunan  butonuna tıklayarak veya düzenlemek istenilen fişe çift tıklayarak düzenleme adımına geçilir. Bu durum sadece Vio içerisinde gönderilmemiş fişlerde olur.

         - Fiş sil butonu ile seçilen fişleri silme işlemi gerçekleşir.

         - Fiş listesinde sol alt kısımda bulunan  butonu ile yazdır, gönder, Belge Transfer, geçici fişleri sil, kopyala, barkod, tazele gibi birçok işlem gerçekleştirilir.

                    - Yazdır; işlemi ile oluşturulmuş fişleri el terminaline bağlı olan yazıcıdan çıktı almak için kullanılır. Bu işlem aynı zamanda fiş oluşturma aşamasında sağ üstte bulunan  butonu seçilerek te kayıt sonrasında yazdırma işlemi ile de yapılır.

                    - Gönder; butonu ile seçilmiş olan fiş bilgisini Vio içerisine gönderme işlemi yapar. Aynı zamanda fiş bitiminde gönderme ve ama menü içerisindeki toplu gönderme işlemi de yapılır.

                    - Belge transfer; butonu ile oluşturulmuş olan fişin seri numarası değiştirilir.

                    - SKYWEB uygulamaları aksi bir durumda uygulamanın kapanması gibi durumlarda geçici fiş oluşturarak oluşturulmuş olan fişleri saklar bu sayede veri kaybının önüne geçmiş olur. Geçici fişleri sil butonu bu fişlerin temizlenmesini yapar.

                    - Kopyala; butonu ile seçilmiş olan fişin kopyası oluşturulup kopyalama işlemi yapar tekrar tekrar aynı bilgilerin girilmesinin önüne geçerek zaman kaybını önler.

                    - Barkod; ile el terminalinin kamerasını kullanarak barkod işlemi yapmak için kamera açma işlemi gerçekleştirir.

                    - Tazele; butonu ile fiş listesinin ekransal olarak tekrar yüklenme işlemini gerçekleştirir.

         - SKYWEB fiş listesi oluşturulmuş olan fişleri listeler. Aynı zamanda rota listesi içerisinde rota carisini girildiğindede o rotaya ait fişler listelenir. Fiş listesi içerisinde toplam tutar, fiş satır adedi, tarih, cari, fiş türü gibi bilgiler yer alır.

Raporlar; butonu ile araç teslim fişi (İlk irsaliye Raporu), Satış ve Tahsilatlar, Son stok, Son Stok Detaylı, Gün sonu: Miktar Hesaplaşma, Gün Sonu: Bedel Hesaplaşma, Gün Sonu: Hesaplaşma raporları elde edilir.

         - İlk İrsaliye Raporu; ile plasiyerin aracına teslim almış olduğu ürünlerin listesini verir. Bu durum soğuk sipariş uygulaması içerisinde sıcak satış dağıtımı yapılmak istendiği durumda gerçekleştirilir.

         - Satış ve Tahsilatlar; butonu ile yapılmış olan satış ve tahsilatları adet bedel ve toplam miktar olarak görülür.

         - Son Stok; depolarda olan miktarları görmek için kullanılır. Bu durum isteğe bağlı olarak kapatılır. Bu raporda yüklenen ve kalan miktarlar izlenir.

         - Son Stok (Detaylı); depolarda yer alan stokların model, renk, desen, lot numarası, hareket detayı raf, en, boy, yükseklik yüklenen miktar kalan miktar bilgilerinin izlenmesini sağlar.

         - Gün Sonu Miktar Hesaplaşma; ile gün içerisinde oluşturulmuş olan siparişlerdeki ürünler izlenir. Bu rapor yükleme satış iade ve kalan miktarlarını izleme imkânı sunar.

         - Gün Sonu Bedel Hesaplaşma; ile ürünün brüt bedeli, ıskonto, net bedel, bilgilerini izleme imkânı sunar.

         - Gün Sonu Hesaplaşma Raporu; ile müşterilerin toplam işlem tutarı, nakit, pos, çek/senet, açık hesap bilgilerini izleme imkânı sunar.

Numaratörler; butonu ile Vio içerisinde oluşturulmuş olan fiş seri bilgileri ile son fiş numarası bilgisini bularak fişlerin ardışık ve düzenli olarak kesilmesini sağlar. İstenildiği durumlarda numaratör bilgileri manuel olarak ta değiştirilir.

Merkeze Veri Gönder; butonu ile oluşturmuş olduğunuz fişleri Vio içerisine gönderir.

SKYWEB’te Soğuk Sipariş

  Soğuk sipariş uygulaması içerisinde Satış sipariş, uğrama ve tahsilat fişleri resmi ve gayri resmi fiş olarak oluşturulabilir.

         - Satış Sipariş; fişi ile ürün, sevk tarihi, nakliye şekli, cari, lot numarası, renk, model gibi birçok özellik girilebilir ve bu oluşturulan sipariş fişleri Vio içerisine giderek Vio içerisinde irsaliye ve fatura gibi işlemler ile oluşturulan siparişler seçilen tarihlerde teslim edilir.

         - Uğrama; uğrama fişleri plasiyerin ve müşterileri işlem analizlerini yapmak için kullanılır.

         - Tahsilat Fişi; ile müşteriden anlık olarak pos, nakit, çek/senet türü olarak tahsilat alınır. Bu oluşturulan fişler Vio içerisinde cari tahsilat işlemi olarak işlenir.

SKYWEB’te Sıcak Satış Nasıl Çalışır?

 

Sıcak satış uygulaması içerisinde satış fatura, satış irsaliye, satış iade fatura, satış iade irsaliye, alım iade fatura, alım iade irsaliye, uğrama, tahsilat, ertesi gün sipariş, plasiyer depoya iade fişleri resmi ve gayri resmi fiş olarak oluşturulabilir.

         - Satış fatura; ile sahada vio’da olduğu gibi satış fatura kesilir.

         - Satış irsaliye; ile sahada vio’da olduğu gibi satış irsaliye kesilir.

         - Satış iade fatura; ile sahada vio’da olduğu gibi iade fatura kesilir.

         - Satış iade irsaliye; ile sahada vio’da olduğu gibi iade irsaliye kesilir.

                  (kesilen satış iade fatura ve satış iade irsaliye ile satın alınan malın iadesi gerçekleştirilir.)

         - Alım iade fatura; ile sahada vio’da olduğu gibi alım iade fatura kesilir.

         - Alım iade irsaliye; ile sahada vio’da olduğu gibi alım iade irsaliye kesilir.

(kesilen alım iade fatura ve alım iade irsaliye ile almış olduğunuz malların iadesini gerçekleştirilir)

         - Uğrama; uğrama fişleri plasiyerin ve müşterileri işlem analizlerini yapmak için kullanılır.

         - Tahsilat Fişi; ile müşteriden anlık olarak pos, nakit, çek/senet türü olarak tahsilat alınır. Bu oluşturulan fişler Vio içerisinde cari tahsilat işlemi olarak işlenir.

         - Ertesi gün sipariş; ile plasiyer el terminali içerisinden bir sonraki işlemler için aracına teslim edilmesini istediği malları vio içerisine plasiyer teslim fişi olarak oluşturur.

         - Plasiyer depoya iade; ile araç içerisinde satılmaya mallar, bozulacak malların teslimi gibi bir çok durum için depolara teslim işlemi gerçekleşir.

Vio’da Plasiyer Teslim İşlemleri ve Raporlar

Sıcak satış işlemlerinde plasiyerin aracına mal teslim ederek pazarlama yapıldığı için plasiyerin aracının içindeki stokun kontrol altında tutulması da kaçınılmaz olmaktadır. Bu sebepten Vio plasiyere ürün teslim ve analiz işlemleri yapabileceği birçok kolaylık sağlamıştır.

Plasiyer Hesaplaşma; Bu ekran üzerinde plasiyerin teslim, satış, satış iade, hasılat, Depoya iade, kalan, gün sonu, plasiyer fatura, plasiyer eksik başlıkları ile teslim edilen stoku istenilen plasiyer ve tarih aralığında analiz edilir.

         - Teslim Edilen; bu kolan belirtilen tarihler arasında teslim edilmiş olan stokun miktarını belirtir.

         - Satış; plasiyerin o stoka göre ne miktarda ürün verdiğini gösterir.

         - Satış İade; plasiyerin sattığı malları iade aldığı durumlarda oluşur.

         - Hasılat; plasiyerin seçilen tarihler arasında o satırdaki stoka ait yapmış olduğu tahsilatların miktarını gösterir.

         - Depoya İade; araç içinde kalan stokun(Satılmayan, iade gibi durumlar olabilir.) depoya iade edilmesi durumdaki miktarlarını gösterir.

         - Kalan; plasiyere teslim edilmiş ve işlem görmüş stokların araç içinde miktar bilgisini gösterir.

Plasiyer hesaplaşma analizinin haricinde Miktar Hesaplaşma raporu, Bedel Hesaplaşma raporu, teslim raporu, gün sonu raporu, plasiyer sipariş raporu, satış raporu, tahsilat raporu, uğrama analiz raporu, işlemsizlik raporu, masraf raporu, değerleme raporu, km bilgisi raporu gibi bütün ihtiyaçlarınızı karşılaya raporları da kullanılır.

Sahada e-İşlem Yapabilir miyim?

Günümüzde E-işlemler ticari faaliyetlerin vazgeçilemez bir parçası olmuş durumda olduğundan sahada E-İşlem yapmak büyük önem taşımakta fakat sahada e-işlemlerde plasiyerin yapacağı hatalar, görmesini istenilmeyen bilgiler gibi sebeplerden sahada e- işlem yapılamamaktadır fakat merkeze anlık olarak gönderebilir ve merkezin e-işlem yapmasını talep edebilirsiniz.

 

Sonuç;

         - Tablet veya El Terminaline Müşteri, Stok, Fiyat koşulu, Rota listesi gönderilir.

         - El cihazında yapılan sipariş, satış, tahsilat vs. bilgisi anlık uzaktan veya işyerinde merkeze işlenir.

         - e-işleme tabi durumlar için özel kontroller yapılır.

         - Özellikle Sıcak satış için El cihazında detaylı rapor alınır.

         - Geriye aktarım sonrası Plasiyer hesaplaşması yapılır.

         - Plasiyerin satışı detaylı şekilde analiz edilir.


SıcakSatış SoğukSipariş Plasiyerİşlemleri Sipariş Toplama SahaSatış SatışAnalizi