MuhSGK İçin Vio Çözümleri

Vio Geliştirmeler

MuhSgk Beyannamesinde yapılan yenilikler daha önce duyurulmuş idi. Bu yazı Beyannamede yapılan düzenlemlerin Vio açısından değerlendirilmesini içermektedir.

MuhSGK İçin Vio Çözümleri

 

 

 

Şubat 2022

 


MUHSGK Sürüm 14 Genel durum

MuhSgk Beyannamesinde yapılan yenilikler daha önce duyurulmuş idi. Bu yazı Beyannamede yapılan düzenlemlerin Vio açısından değerlendirilmesini içermektedir.

MuhSgk Sürüm 14’ün temel değişiklik nedeni 2022 itibariyle hayatımıza giren “Asgari ücrete kadar vergi ve damga istisnası” düzenlemesi içindir. Ücretlerde Asgari ücret sonrasında vergi ve damga kesileceği MuhSgk aynı anda hem istisna hem de yapılan kesintiyi gösterecek şekilde düzenlenmiştir.

Öte yandan Beyannameye esas çalışan sayıları kısmı da sayılar yanısıra istisna ve kesintiyi de gösterecek şekilde düzenlenmiştir.

Tüm e-Beyannameler XML dosya şeklinde saklanabilir. Ya da hazırlanan XML dosyadan yükleme yapılabilir.

 

MUHSGK sürüm 14 Vio Çözümleri

Muhasebe’de bulunan Beyannameler kısmındaki MuhSgk çıktısında görüntüsel bir farklılık yoktur. İçeriksel olarak Yeni Muh Sgk Sürüm 14’e uygun XML çıktısı hazırlanır. Yeni XML dosya yapısında “Vergi Bildirimi” tablosuna sayılar haricinde vergi matrah, istisna, kesinti ve damga istisna, kesinti değerleri hazırlandığı için e-Beyanname’de bu tablo otomatik olarak dolar.

 

Ek olarak Sigortalı çalışan bilgileri değişmiştir. Daha önce Vergi matrahı ve kesintisi varken ek olarak hesaplanan vergi, vergi istisnası, damga istisnası, damga kesintisi de kolon olarak eklenmiştir. Yeni XML yapısı nedeniyle bu tablodaki ilgili kolonlar da otomatik olarak dolar.

MuhSgk bu verileri bağlı bulunduğu “Ücret Bordrosu” datalarından çeker. Kullanıcının yapması gereken ek bir işlem yoktur.

 

 

Muhasebeyi Vio’da tutmayanlar için çözüm

Ücret Bordrosunu Vio’da tutan, Muhasebeyi ayrı programda tutan işletmeler için MuhSgk tablolarının bazılarını doldurmak amacıyla Vio bir çözüm geliştirmiştir.

Vio doğrudan MuhSgk XML üretebildiği halde Muhasebeyi Vio’da tutmayan işletmeler XML dosyayı kendi programından oluşturur. Ancak Bordro’yu ilgilendiren bazı tabloların da Beyannameye yüklenebilmesi istenir.

Bu amaçla Bordro programındaki “MuhSgk Beyanname Ek çıktıları” kullanılır.

 

Bu adımda çıktı olarak

          - SGK İşyeri bilgileri

          - SGK çalışan bilgileri

          - SGK aylık kişi sayı ve toplam bilgileri

alınabilir.

 

Örnek olarak e-Beyanname “Sigortalı Çalışan Bilgileri” tablosunda “Excel’den Veri al” işlemi ile elde edilen dosyadan tabloya otomatik yükleme yapılır.

 

Bu durumda aşağıdaki gibi tablo doğrudan dolar.

 

Benzer şekilde SGK işyeri tanımlarından ‘İşyeri Bilgileri’ tablosu yüklenebilir.

 

Ancak Beyanname SGK çalışan ve Toplam tablosuna doğrudan yükleme yapılamaz. Bu tablo elle doldurulmak zorundadır. (Vio Muhasebe kullanan firmalarda XML yoluyla bu tablo da otomatik dolar).

 

Çalışan sayıları ve toplamların gözlenebilmesi amacıyla Bordro’daki “MuhSgk Beyanname Ek Çıktıları” ekranında dosyalar hazırlanırken şekildeki gibi Asgari ücretli ve Normal ücretliler açısından kişi sayıları ve toplam rakamları gösterilir. Böylece bakarak tablonun bu kısmı doldurulabilir.

 

Sonuç;

          - Vio yeni sürümler MuhSgk 14 sürüme uygun durumdadır

          - MuhSgk yüklemesi için ek bir işlem yapılmaz

          - Vio Muhasebe kullanmayan yerler Bordro programından bazı çıktıları Beyanname bazı tablolarına yükleyerek önemli zaman tasarrufu yapabilir

 


MuhSgk14 MuhSgk MuhSgkBeyanname AsgariÜcretİstisnası Beyanname VioBeyanname