Paketleme Sarfı

Vio Geliştirmeler

Bu yazıda paketleme sarfı, sarf oluşturma, üretim sonrası sarf oluşturma, satış sonrası sarf oluşturma konuları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Paketleme Sarfı

 

 

 

Şubat 2022


Günümüzde malzemenin ambalajı ve görüntüsü önemli bir nokta haline gelmiştir. Bu sebeple firmalar ürünlerin paketlerine büyük bütçeler ayırmaya başlamıştır. Parasal açıdan önemli bir gider haline gelen ambalaj giderini karşılayabilmek için ürünlerin maliyet hesabına dahil edilmektedir. Ambalaj giderleri takip edildiği gibi ambalaj sarf malzemeleri de stok takibi açısından önemli bir konu olmuştur. Bu yazımızda ambalaj stokları için geliştirilmiş “Paket Sarfı” konusu işlenecektir.

 

Paket Sarfı Parametresi

Bir üretim sonucu oluşan mamuller sevk edilirken, paketlenmektedir. Paketleme işlemi üretimin son aşaması olabildiği gibi, ürünler sevk edilmeden hemen öncede yapılabilmektedir. Bu sebeple VİO ticari sistemlerinde de paket sarf işlemi üretim aşamasında ya da sevkiyat aşamasında olabilmektedir.

VİO üzerinde paket sarf işlemi gerçekleştirebilmek için paket sarf işleminin açılmış olması gerekmektedir. Bu parametrenin açılabilmesi için Stok-Parametreler-Stok Genel Parametreleri kısmında “Ambalaj” ve “Paketleme Malzeme Sarfı” parametreleri işaretlenir.

 

 

Paket sarf işleminin hangi aşamada yapılacağı ile ilgili ayar “Stok-Parametreler-Paketleme Sarf Parametreleri” kısmında yapılmaktadır. Sarf malzeme tüketimi değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı işletmeler ürünleri, üretim aşaması bittikten sonra paketleyerek stoklarına çekmektedirler. Bazı işletmeler ise ürünlerin üretimden sonra direk stoklarına çekip, sevkiyat zamanı paketleme işlemini yapmaktadır. Bu durum değişkenlik gösterebildiği için VİO programında da paketleme işlemi üretim veya satış olarak ayarlanabilmektedir.

 

 

Paket Sarf Tanımı

Parametre ayarları yapıldıktan sonra stok menü adımları içerisinde “Paketleme” adımı gelmektedir. Paketleme adımı içerisinde “Stok Paket Listesi” ve “Paket Listesi” ekranları tanımlamaların yapılacağı ekranlardır. “Sarf Oluşturma” işlemi ise sarf fişi oluşturma için görev adımıdır.

 

 

Paket listesi kısmına kullanılacak olan paket cinsleri tanımlanır.

 

 

Stok paket listesi ise tanımlanan paket cinsine göre ürünlerin paketleme ürün ağacı olarak düşünülebilir. İlgili ürünün ilgili paket cinsine göre kullanılacak olan malzeme listesi tanımlanır.

 

 

Örnek: Bu paketleme ağacında Flanşlı Çatal ürününün palet yapılırken bir palete 500 adet konulduğu ve 500 adet ürün için 1200x180x144 mm Euro palet kullanıldığı görülmektedir.

 

Sarf Oluşturma İşlemi

Paket sarf tanımlanma işlemleri tamamlandıktan sonra sarf oluşturma işlemi için satış ya da üretim fişine ihtiyaç vardır.  Bu ayar parametrik olarak değişmektedir.

 

Üretim Sonrası Sarf Oluşturma

Sarf oluşturma işlemi üretim sonrası seçilirse, üretim fişi hazırlandıktan sonra sarf oluşturma işlemi gerçekleştirilebilir.

Üretim fişi hazırlanırken paket cinsi sütunu dolu olmalıdır. Operasyonel üretim uygulanıyor ise iş emri açılırken paket cinsi seçili bir şekilde açılırsa, üretim işlemleri sonucu oluşan üretim fişi paket kodlu olacaktır.

 

 

İş emri başlatıldıktan sonra paketleme işlemi son operasyon üzerinden değerlendirilmektedir. Operasyon listesindeki son operasyona üretim kaydı girilirken paket cinsi aktif hale gelir ve paket cinsine göre üretim girebilir.

 

 

Paket cinsi seçilerek üretim kaydı girildiği zaman oluşan üretim fişleri paket cinsi seçili bir şekilde oluşacaktır. Bu şekilde üretim sonrası paketleme sarfı oluşması için gerekli zemin hazırlanmış olacaktır.

 

 

Paket sarfı oluşturma işlemi için “Ticari-Stok-Paketleme-Sarf oluşturma” menü adımına gidilir. Sarf oluşturma ekranı geldiğinde dikkate alınacak üretim fişlerinin tarihleri verilir ve çalıştırılır. Sarf oluşturma ekranında yeşil renk ile hangi tür fişlerin dikkate alınacağı not olarak yazılıdır.

 

 

Sarf oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra “Ticari-Stok-Paketleme-Paketleme Sarf Fişleri” menü adımından oluşan sarf fişleri görülebilir. Sarf fişi oluşurken önceden tanımlanan stok paket listesindeki tüketilecek olan stok kodlarında tüketim hareketi oluşur ve maliyet analizleri sırasında sarf fişinde kullanılan stok kodlarıda ilgili ürünün hammadde maliyeti üzerine dahil edilir.

 

 

Satış Sonrası Sarf Oluşturma

Satış sonrası sarf oluşturma işlemi üretim sonrası sarf oluşturma işlemi ile benzerlik göstermektedir. Aralarındaki fark sarf fişi oluşturulurken dikkate alınacak olan bölümün üretim fişleri yerine satış fatura olmasıdır. Satış sonrası sarf oluşturma işlemini ayarlamak için “Paketleme Sarf Parametreleri” kısmında satış parametresi seçilir.

 

 

Bu parametre ayarlandıktan sonra artık üretim fişleri değil satış fatura kesilirken paket cinsinin belirtilmesi gerekmektedir.

 

 

Satış fişleri girildikten sonra sarf oluşturma ekranında yeşil renk ile sarf oluşturulurken hangi fişlerin dikkate alınacağı belirtilir.

 

 

Sarf oluşturma çalıştırıldıktan sonra belirtilen tarih aralığındaki satış faturaları dikkate alınarak sarf fişleri oluşturulur.

 


Paketleme PaketlemeSarfı ÜretimdeOtomatikPaketlemeSarfı