Şubat 2022
e-Ticaret sitesi yardımıyla son kullanıcıya yapılan internet satışlarının yasal açıdan farkı vardır.
Normalde son kullanıcıya yapılan satışlar için iade alındığı zaman son kullanıcı evrak veremeyeceği için iade alan firmanın “Gider pusulası” düzenlemesi gerekir. Oysa İnternet satışları evrak üzerinde “internet satışıdır” diye belirtilirse iade durumunda bu yükümlülük ortadan kalkar.
Bu yüzden fatura internet üzerinden yapılan bir satışa istinaden düzenleniyorsa Gider pusulası yükümlülüğünü ortadan kaldırmak amacıyla “internet satış” olduğunu belirtmek gerekir.
Vio’da Ticari Satış fişlerinde “İnternet Satışıdır” işareti vardır.
Girilen bu bilgi Ticari Satış fişlerinde gösterilir ve filtre edilebilir.
Ek olarak Satış Fatura icmali, Satış Hareket Raporları benzeri bazı yerlerde raporlama için kullanılabilir (İnternet satışı ve diğerleri ayrımı gibi).
Fatura için şnternet satışı işareti kullanılmış ise e-Fatura veya e-Arşiv çıktısında “Dip Notlar” kısmında bu bilgi gösterilir.
Fatura dip kısımda ‘İnternet Satışı’ olduğu belirtildiği için artık bu faturaya iade alınırsa Gider Pusulası düzenlenmeden iade alınabilir.
Bu işaret yasal açıdan bir yükümlülükten kurtarmaktan öte ek olarak internet ve normal satış ayrımı amacıyla da kullanılabilir.
Manuel Sipariş veya Fatura oluşturma anında bu işaretin kullanıcı tarafından konulması gerekir.
Ancak Sipariş bu şekilde başlar ise irsaliye veya fatura dönüşümlerine bu işaret otomatik olarak geçer.
Öte yandan manuel fiş girişi haricinde Vio’ya şu şekilde otomatik sipariş/fatura aktarımı yapılabilir:
- Vio’nun bazı e-Ticaret sitelerine bağlanarak sipariş veya fatura çekmesi
- Bazı e-Ticaret sitelerinin Vio Web servisine bağlanarak Vio içinde sipariş veya fatura oluşturması
Her iki durumda da Satış Ticari fişlerinde “internet satışı” işareti otomatik olarak işaretlenerek kullanıcıya yardımcı olunur.
Vio’nun bağlandığı e-Ticaret sitelerinden örnek olarak Entegra iletişimi ile N11, Gitti gidiyor, Trendyol, Amazon gibi bir çok e-Ticaret sitesinden veri çekilebilir. Ya da e-Ptt Avm gibi sitelerden doğrudan veri çekilebilir.
Bunlara ek olarak yerel bazı e-Ticaret siteleri Vio’ya doğrudan sipariş/fatura işleyebilir.
Tüm bu işlemlerde internet satışı işareti otomatik konacağı ve e-fatura dökümünde “internet satışı” ifadesi konarak bazı yükümlülüklerden kurtulunur.
e-Ticaret siteleri aslında sadece “Sipariş” bilgisi verir. Alınan bu siparişi referans alarak irsaliyeli fatura düzenlenmesi gerekir.
Vio gelen Sipariş bilgilerini doğrudan fatura olarak kaydeder. Böylece Sipariş->Fatura dönüşümü yapılması sürecinden de tasarruf edilmiş olur.
Gelen teslimat bilgileri genelde şahıslara aittir ve KVKK nedeniyle TC No verilmesi de zorunlu değildir. Vio bu sorunları aşabilmek için sürekli yeni cari hesap açmak yerine “Adres bilgisi sadece o faturaya esas olmak üzere” kayıt oluşturarak peşin satış işlemi yapar.
Daha önceden
- Sipariş yerine doğrudan Fatura düzenleyerek süreçten tasarruf
- Değişken adres bilgisi ile yeni cari açılmasından tasarrufa ek olarak
Otomatik “internet satış” işareti koyarak başka bir yükümlülükten de kurtulmayı sağlayacak yeni bir olanak getirilmiştir.
Bu yapılanlar VioTicari 4.13 yeni sürümlerde geçerlidir.