7326 sayılı kanun için Değerleme Yöntemi Vio Çözümü

Vio Geliştirmeler

7326 sayılı kanuna uygun şekilde demirbaş değerlemesi hakkında geniş bilgi bulabilirsiniz.

7326 sayılı kanun için Değerleme Yöntemi Vio Çözümü

 

 

 

Aralık 2021


7326 sayılı kanuna uygun şekilde Demirbaş Değerlemesi için Vio Çözümleri

7326 sayılı kanun ile belirtilen Demirbaş değerlemesi içeriği hakkında Vio Blog kısmında ayrı bir yazı yayınlanmıştı. O yazıda hesaplamanın nasıl yapılacağı belirtilmiş idi. Bu yazıda ise Vio’nun bu konudaki çözümleri gösterilmiştir.

 

7326 Adımları ve ÜFE Yurt içi Kullanım katsayıları

Üfe Yurt içi kullanım katsayıları TUİK tarafından her ay yayınlanmaktadır.

Vio Demirbaş modülü açık ise resimde belirtilen adımlar hazır olarak gelir.

Yeni adımlar kısaca

          - Hesap için katsayılar

          - Hesaplama

          - Hesap sonucunun raporlanması

olarak özetlenebilir.

ÜFE Yurt içi kullanım (Yİ-ÜFE) katsayıları yeni sürümler ile otomatik olarak yüklenmiş olarak gelecektir. Bu tablo ileride Enflasyon Muhasebesi devreye girerse yine kullanılabilir. Vio yeni sürümlerde Yİ-ÜFE yeni kaysayılar devreye alınacaktır. Bu amaçla “Dosyadan farkları yükle” diyerek yeni eklentiler alınabilir. Ancak Enflasyon Muhasebesi devreye girmemiş ise şimdilik buna gerek yoktur.

7326 sayılı Kanuna göre Yeniden Değerleme ve raporlanması

Demirbaş 7326 sayılı kanuna göre değerleme hesabı adımında kısaca bilgi verilmiştir. Ek olarak (?) kısmında geniş açıklama verilmiştir. Daha da detaylı bilgi almak amacıyla Vio Blog kısmında yayınlanan 7326 sayılı kanun için hesaplama açıklaması incelenebilir.

Anılan adımda uygun demirbaşlar için hesap yapılır.

Bir şekilde hesaba alınmak istenmeyen demirbaş varsa (Örnek: Kalan Net değeri sıfır olanlar alınmasın gibi) hesaplamanın silinmesi gerekebilir. Bu durumda /Demirbaş/Servis işlemleri kısmında Enflasyon değerlemesinin silinmesi yapılarak yeniden hesaplama yapılabilir.

 

Yapılan bu hesaplamalar “7326 sayılı kanun Demirbaş Enflasyon Raporu” kısmında raporlanabilir.

Oluşan Enflasyon farkı (ya da değerleme farkı) manuel şekilde muhasebeleştirilebilir ve vergi hesabı için kullanılabilir.

Bu tabloda gözüken “Düzeltilmiş Sabit kıymet” ve “Düzeltilmiş Amortisman” değeri 2022 ilk dönemde (Aylık ise Ocak, 3 aylık ise Mart) kullanmak üzere Demirbaş tanımında saklanacaktır.

Demirbaş Listesinde /Tablo/Başlıkları Düzenle ile 2021/06 Sabit Kıymet ve 2021/06 Amortisman değeri listelenebilir. Bu değerler 2022’ye ait ilk hesapta kullanılacaktır.

 

Bu işlemler VioTicari 4.12.8.5.4 sürümden itibaren geçerlidir.

 


7326 7326SayılıKanun 7326YenidenDeğerleme Haziran2021EnflasyonDeğerlemesi Haziran2021YenidenDeğerleme Vio