2022 Asgari Ücret Ödemeleri Hakkında Düzenleme

Vio Geliştirmeler

2022 asgari ücret kuralları, 2022 Asgari ücret’in tahakkuklara etkisi ve 2022 için asgari geçim indirimi uygulaması hakkında geniş bilgi bulabilirsiniz.

2022 Asgari Ücret Ödemeleri Hakkında Düzenleme

 

 

 

Aralık 2021


2022 Asgari Ücret kuralları hakkında

Vio Personel Programları 2022 dönemi için yeni Asgari ücrete göre tahakkuk yapısını değiştirmiştir.

16.Aralık.2021’de açıklanan yeni asgari ücret yapısına göre Brüt asgari ücret ödemesi 5004 TL olmuştur.

2022 yılında tahakkuklarda ilk defa “özel vergi indirimlerinden farklı olarak” her ay itibariyle 5000 TL’ye kadarlık vergi matrahı vergiden muaf tutulmuştur.

 

2022 Asgari Ücret’in Tahakkuklara etkisi

Vio Personel Programları 2022 dönemi için yeni Asgari ücrete göre tahakkuk yapısını değiştirmiştir.

Her ay itibariyle 5000 tl’ye kadar olan brüt bedelin vergi ve damga’dan muaf tutulması nedeniyle her ay bu kadarlık rakam üzerinden vergi/damga hesaplanmayacaktır.

Bu kural asgari ücreti kapsamayıp genel olarak açıklandığı için şu an “yüksek ücretli kişiler için de bu rakama kadar vergi ve damga muafiyeti” verilmeyecek, daha yukarısı için kesinti yapılacak olarak görülmektedir. İlerleyen zamanlarda bu konuda uygulama esaslarının açıklanması beklenmektedir.

Vio Personel programı şu an vergi matrah muafiyetini vergi indirimi olarak kabul ederek tahakkuk hazırlamıştır. Aşağıda 2022 Ocak ayı için Asgari ücretli bir kişi için örnek tahakkuk sonucu vardır.

 

 

Asgari ücretlide Sgk prim ve İşsizlik prim kesintisi sonrası vergi matrahı 4253,40 tl olacağı ve 5000 tl’ye kadar vergi ve damgadan muafiyet nedeniyle Asgari ücretli kişilerde Vergi ve damga çıkmayacaktır.

Yapılan uygulama aylık bazda olduğu için asgari ücretin üzerinde alan kişilerde aylık vergi matrahının 5000 tl’yi geçmesi durumunda vergi kesilecektir.

Bu uygulamada vergi matrahı düşürülmeyip vergiden muafiyet sağlanmıştır. Bu nedenle sonraki aylarda da yıllık vergi matrahı artacağı halde duruma göre vergi kesilmeyebilir. Vergi kesintisi olacağı zaman “yıllık vergi matrahının vergi kademesine bağlı olarak” kesinti yapılması gerekir.

Bu yeni uygulama nedeniyle Vio Personel sisteminde tahakkuk raporlarında “Vergisiz Matrah” ve “Vergiye Tabi Matrah” kavramları da kullanılacaktır.

Başka yerlerden bu işletmeye gelen kişiler için “yıllık vergi ve kesinti” değeri alınırdı. Bu yeni uygılama nedeniyle artık “devreyeden vergi dışı matrah” verisi de alınarak tahakkukların sağlıklı yapılması sağlanacaktır.

Tahakkuklarda gösterilen 4.253,40 net ücret Bireysel Emeklik (BES) kesintisi yoksa geçerlidir. İşletmelerde BES kesintisi varsa bu ücret 150 tl daha az olacaktır. (5004 tl X %3).

 

2022 için Asgari Geçim İndirimi uygulaması

Asgari geçim indirimi (AGİ) vergi kesintisinin belirli bir kısmı için verilen bir paradır. 2022 için asgari ücretlide “Vergi kesintisi çıkmayacağı” için masup edebilmek için bir AGİ hesabı da yapılamayacak demektir.

Ancak asgari ücret üzerindeki kişilerde 5000 tl vergi matrahının üzerinden vergi kesintisi olacağı için bu tür kişiler için AGİ hakedişi olabilecektir.

Asgari ücretlilerde görülen “İlave AGİ” uygulaması “vergi kademe atlaması nedeniyle bekar kişinin net hakediş rakamının asgari net ücretin altında kalması“ durumunda uygulanmaktadır. Normal veya daha üst kademeden vergi kesilmediği için ilave agi işlemi de pratikte uygulanamaz durumdadır.

 


2022 Vergi Muafiyeti 2022 Net Ücret Asgari Ücret 2022 Asgari Ücret