Sevkiyat Planı

Eğitimler

Sevkiyat planı modülü ile sevkiyatın planlama aşamaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sevkiyat Planı

 

 

 

Şubat 2023


Sevkiyat, herhangi bir depodan gidiş adresinin belli olduğu noktaya taşınacak ürünlerin götürülmesi işlemidir. Verimli bir sevkiyat için başarılı bir sevkiyat planı yapılması esastır. Bu plan ile dağıtımda gecikmelerin olması ve ürünün tonajına bağlı olarak maliyet artışlarının yaşanması önlenir.

Sevkiyat aşamaları; taşınan ürün, taşıma işleminin gerçekleştiği araç, sevkiyat süreçleri gibi başlıklar ve içerikler olarak her firma için değişkenlik gösterebilir. Genel olarak sevkiyat planı;

      -Onaylanan siparişlerden yapılacak bir grup sevkiyatın sevk miktarının belirlenmesi,

      -Teslimat adreslerinin belirlenmesi,

      -Bu adreslere yapılacak sevkiyat için uygun taşıma aracının belirlenmesi,

      -Bu araçların ağırlık ya da hacim kapasitesine göre değerlendirilmesi,

      -Uygun araçlardan sefer oluşturulması,

      -Seferlere uygun Uğrama Noktalarının (sevk yerlerinin) planlanması,

      -Uğrama noktalarına teslim edilecek stokların paketleme planının yapılması,

      -Uğrama sırasına ve araç kapasitesine göre araca en uygun yüklemenin planlanması

      -Gerekli sevk formları, irsaliye ya da faturaların hazırlanarak sevkiyatın gerçekleştirilmesi.

adımlarını içerir.

Vio Programlarında Sevkiyat modülü sayesinde siparişin onaylanmasından sevkiyatının tamamlanmasına kadar olan süreç kolayca planlanıp, takip edilebilir durumdadır.

Bu yazıda Sevkiyat Planı Fiş Giriş ekranının kullanımından bahsedilecektir.

1. Sevkiyat Planı Fişi Oluşturma

Sevkiyat Planı Fiş Listesinde yeni kayıt oluşturmak istendiğinde ilk olarak aşağıdaki ekran açılmaktadır.

Bu ekran programdaki diğer fiş giriş ekranlarından farklıdır. Sevkiyat planlamasının en etkin ve kolay şekilde hazırlanması için özel tasarlanmıştır.

Ekranda temel olarak kullanılan kavramlar Sefer, Uğrama, Satır kavramlarıdır.

Sefer: Sevkiyatı gerçekleştirmek üzere belirlenmiş aracın bilgilerini içeren ve aracın yolculuk sürecini temsil eden satırlardır. Ekranda turuncu renk ile vurgulanır.

Uğrama: Bir aracın, sefer boyunca uğrayıp sevkiyat yapacağı uğrama noktaları/ müşterileri temsil eden satırlardır. Her müşteri siparişi bir uğramadır. Ekranda turkuaz renk ile vurgulanır. Her bir uğrama bir sefere bağlı olarak gösterilir.

Satır: Uğrama noktalarına taşınacak ürünleri/stokları temsil eden satırlardır. Gri renk ile vurgulanır. Her bir stok bir uğramaya bağlı olarak gösterilir.

 

2. Sefer Oluşturma

Sefer oluşturma, Sevkiyatı gerçekleştirmek üzere taşımacılığın yapılacağı araç türünün (kamyon, tanker vb.) belirlendiği aşamadır.

Sevkiyat ve taşıma sisteminin verimli kullanılabilmesi için araç seçiminin doğru yapılması gerekir. Taşıma yapılacak aracın türü, kapasitesi ve diğer özellikleri sevk edilecek malın cinsi, ağırlığı, fiziksel ve mekanik özellikleri, taşıma mesafesi dikkate alınarak belirlenir.

 

Sevkiyat planı fiş giriş ekranında Sefer için olan araç kutusu, turuncu renk ile Sefere ait olduğu belirlenen alandadır. Bu alanda Sefer ekleme, düzenleme, silme işlemleri yapılır. Yukarı aşağı oklar ile sefer sırası düzenlenebilir.

 

3. Araç Seçimi

Araç türü planlanırken, taşıma için kullanılacak araçların yükleme kapasiteleri iyi bilinmek zorundadır. Aracın kapasitesi, malın ağırlığı, boyutları ve brüt hacimleri dikkate alınarak belirlenmelidir. Bu aşamadan sonra araç seçimi yapılmalı ve sevkiyatların araçların kapasitelerine uygun olarak programlanması yoluna gidilmelidir.

Yeni sefer ekleme butonuyla açılan sayfada Sefer adı, Seferi gerçekleştirecek aracın plakası, araç istiap haddi bilgileri, aracın şoförüne ait bilgiler ve nakliye bilgisi verilir.

Bu sefer eğer bir ihracat seferi ise kullanılan Konteyner bilgisi de burada verilir.

Sefer aracı belirlemede,'<= Seç' tuşu ile Plaka + Şoför + TC için uygun taşıma araştırılır (Eskiden buna uygun taşıma bilgisi varsa). Böylece aynı araç tekrar tekrar geldiğinde var olan kayıt çağrılır.

Sefer ile taşıma bilgisi ayrıdır. Aynı taşıma bilgisi birçok seferde gözükebilir (Yani aynı kamyon/tır değişik seferlere çıkabilir)

Seç ile bilgi bulunmadan yeniden yazılan bilgiler daima "yeni bir taşıma bilgisi" gibi kaydedilir.

Bu örnekte Konya ve İstanbul seferleri tanımlanmıştır.

 

4. Sipariş Yükleme(Uğrama)

“Sipariş Toplu Yükle” butonuyla açılan Sipariş Yükleyici sayfasında yüklenecek olan siparişler birçok kritere göre filtrelenebilir.

Filtrelerle belirlenmiş siparişler sefersiz olarak yüklenir.

Burada hangi Uğramalara hangi stokların bağlı olduğu seviyeli görünüm ile açıkça gösterilir. Seviyeli görünüm Uğrama araç kutusundan kapatılabilir. Satırlarda stoklara ait sevk miktarı ve varsayılan paketlemelere göre paketleme şekli ve ağırlık bilgileri mevcuttur.

Her siparişin bir Uğrama olduğu söylenmişti. Uğrama için olan araç kutusu, turkuaz renk ile Uğramaya ait olduğu belirlenen alandadır. Bu alanda Uğramaları seferlere yükleme ve aşağı yukarı oklar ile uğrama sırasını değiştirme işlemleri yapılabilir.

 

5. Stok Paketlerinin Ayarlanması

Gri renkli satırlarda sevk edilecek stokların bulunduğu söylenmişti. Stoklar için olan araç kutusu, gri renk ile Satıra ait olduğu belirlenen alandadır. Bu alanda stok paketleme, yeniden hesaplama ve satır silme işlemleri yapılabilir.

Satırlarda sevk miktarları yanı sıra paketleme bilgisi de gösterilmektedir.

Stok paketi listesinde ya da stok kartında tanımlı olan varsayılan paketlerden yola çıkarak en uygun paketler seçili halde gelir.

Seçili satırda “Stok paketle” butonuyla stok için tanımlı diğer paketlerin listesi de gösterilmektedir. Stokun birkaç farklı paketle sevk edileceği durumda paket parçalama işlemi yapılabilir.

Sevkiyat planlama personeli stokların sevk miktarına göre uygun paketleme şeklini planlamalıdır.

Paketleme planlanırken müşterinin talimatı doğrultusunda paketleme yapılacağı gibi sevk aracına uygun olarak da planlanabilir. Hangi sipariş için hangi ürünlerin, ne miktarda ve ne tür ambalajla paketleneceği planlanır.

 

6. Yükleme Planı

Araçlara yükleme yapılmadan önce, yükleme ile ilgili bir plan çıkarılması gerekir. Bu plan, satış siparişlerine göre araç/konteyner yüklemesinin en uygun şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Yükleme planı, Sevk edilecek ürünlerin hangi araçlara hangi sıra ile yükleneceğinin planlanması ve talimatlarının hazırlanması işlemidir.

Bir kamyonu ya da yükleme aracının kapasitesini doldurmayan siparişlerin, maliyeti en aza indirecek şekilde bir başka uygun siparişle birleştirilmesi gerekebilir. Yani bir seferde birden çok uğrama noktası olabilir. Bu durumda Uğrama sırası ve Yükleme sırası kavramları ortaya çıkar.

Uğrama sırası, seferdeki aracın önce hangi müşteriye uğrayıp hangi stokları sevk edeceğinin belirlenmesidir. Uğramalar oklar aracılığıyla aşağı yukarı taşınarak uğrama sırası oluşturulur.

Yükleme sırası ise uğrama sırasının tam ters sıralısıdır. En son uğranılacak yere ait ürünler, taşıma aracına ilk olarak yüklenmelidir.

Taşınacak olan ürünün ya da ambalajının ölçüleri, araç ile karşılaştırılarak en uygun yükleme planı ortaya çıkarılır.

 

7. Siparişlerin Seferlere Yüklenmesi

Yapılan yükleme planına göre Seçilen Uğrama/Sipariş “Seçilenleri Başka Sefere Yükle” butonuyla seçilen sefere yüklenir.

Uğramalar aşağı yukarı oklar ile taşınarak uğrama sırası belirlenir. Ekrandaki sıra sefer sırası, uğrama sırası ve yükleme sırası bilgilerini verir.  

 

 

 

SONUÇ:

Sevkiyat planı, başarılı bir sevkiyatın temelini oluşturur. Sevkiyat planının tüm adımlarında sevkiyatı en düşük maliyet ile zamanında gerçekleştirmek amaçlanır. Bu bağlamda;

      -Kesinleşmiş siparişlerden sipariş bağlantısı kurularak sevkiyat planı fişi oluşturulabilir. Bu sayede siparişin sevkiyat süreci kolayca takip edilebilir.

      -Sefer ve uğrama kavramları sayesinde hiyerarşik yapıda planlama yapılabilir.

      -Seferi gerçekleştirecek araçların kaydının tutulması sayesinde aynı araç farklı seferlere tanımlanabilir.

      -Stokların standart paketlenme şekli haricinde paket parçalama ve farklı pakete koyma işlemleri yapılabilir.

      -Araçların istiap haddi bilgisine göre yükleme planlanabilir. Yükleme aracının kapasitesini doldurmayan siparişlerin, maliyeti en aza indirecek şekilde bir başka uygun siparişle birleştirilmesi sağlanır.

      -Birden çok siparişin aynı seferde planlanmasında uğrama sırası ve yükleme sırası oluşturulur. Yükleme yapılırken bu sıra esas alınır.

 


Sevkiyat Sevkiyat Planı Sipariş Yükleme İrsaliye Fatura ERP Vio