Hareketsiz Stoklar

Eğitimler

Depolarda gereksiz yere bekleyen ürünlere ait değerlendirme yapılmasını sağlar.

Hareketsiz Stoklar

 

 

 

Eylül 2022


 

Hareketsiz stoklar raporuna “Ticari/Ticari/Performans Raporları/Hareketsiz Stoklar” adımları izlenerek ulaşılır.

Tüm sektörlerin en büyük problemlerinden biri depolarda gereğinden fazla ürün birikmesidir. Stokların birikmesi demek elde bulundurma maliyetinin artması demektir. Satın alınmış ama sonrasında satılmamış ya da üretimde kullanılmamış stok zaman içerisinde ek depolama gideri nedeniyle maliyetini arttırır. Bu durum her geçen gün finansal tablolarda etkisini negatif bir şekilde gösterir. Fazla stokların depoda kapladığı yer sebebiyle yeni bir depo ihtiyacı bile duyulabilir.

Bu rapor sayesinde hangi stokların kaç gündür hareketinin olmadığı, kaç gündür satış veya alımın yapılmadığı görülebilmektedir.

Aşağıda örnek olarak, belirlenen stoklar için hareketsiz gün sayısı 0 veya daha fazla olanlar, hareketsiz gün sayısına göre büyükten küçüğe sıralansın denmiştir.

Filtredeki “Hareketsiz Gün” verilmez ise  süre kısıtlaması olmaksızın seçilen ürünlerin hareketsiz süresi raporlanır.

Süre verilirse  bu veya daha fazla süreyle bekleyenler raporlanır.

Hareket tipi Satış veya Alış seçildiğinde stokların kaç gündür alım veya satışının yapılmadığı görülebilir. Aşağıdaki örnek 10 veya daha fazla gündür Satışı yapılmayan ürünleri gösterir.

Hareketsiz Stoklar raporu “hareketsiz gün” bilgisi tersden sıralı alınabilir. Yani uzun süre bekleyenden en az bekleyene sıra ile. Bu sayede fazladan depolama maliyeti getiren ürünler rahatça tespit edilir.

“Hareketsizlik” kavramı gerekirse Alım veya Satış açısından değerlendirilebilir. Bu durumda doğal olarak uzun süredir “alınmayan” veya “satılmayan” ürünler gözlenerek buna önlem alınabilir.

SONUÇ:

Hareketsiz stoklar raporu ile aşağıdaki sonuçlar elde edilir:

          - Hangi depoda ne kadar süredir stok hareketi yapılmamış belirlenerek gereksiz depolamalar belirlenir.

          - Uzun süredir hiç satılmayan ürünler ve süreleri bulunarak müşteri talebinin azaldığı ürünler belirlenir.

          - Önceden alınıp uzun süredir kullanılmayan işletmeye ekstra depolama maliyetine neden olan stoklar analiz edilir.

          - Analiz sonucunda önceden fazla alınmış artık trendde olmayan (demode olmuş) ürün varsa hızlıca elden çıkarma yoluna gidilebilir.

          - Gereksiz malların elden çıkarılması sayesinde depolama tasarrufu haricinde güncel ürün trendine ulaşılmasına yardımcı olur.

 

 


hareketsiz stoklar depolama maliyeti satılmayan ürünler trendy ürünler ERP Vio