Operasyonel Üretim

Eğitimler

Operasyonel üretim yapısı özetle, formülize üretim yapısının gelişmişidir ve bir ürünü üretirken hangi rotayı takip ettiği izlenebilir.

Operasyonel Üretim

 

 

 

Mayıs 2022

 


 

Formülize üretim yazısında, basit seviye üretim yapısı nasıl kurulur ve kaydı girilir anlatılmıştır. Bu yazı devamı olacak şekilde operasyonel üretim yapısı nasıl kurulur anlatılacaktır. Operasyonel üretim yapısı özetle, formülize üretim yapısının gelişmişidir ve bir ürünü üretirken hangi rotayı takip ettiği izlenebilir.

Operasyon Üretim Kayıtları

Operasyonel üretim kayıtları, formülize üretim kayıtlarından farklı olarak iş emri bazlı ilerlemektedir. İş Emri isimli yazıda, iş emirlerinin nasıl hazırlanacağı anlatılmıştı.

Operasyonel üretim yapabilmek için öncelikle iş emirlerinin devam ediyor statüsünde olması gerekmektedir. İş emri listesinden operasyonel üretim ekranına geçiş yapmak için sol menüde ki git işlemlerinden “Git: Operasyon Emirleri” adımı kullanılır.

 

 

Açılan ekranda iş emrine ait olan operasyonların listesi gözükmektedir. Bu operasyonlar rota bazlı sıralanır. Operasyona ait üretim kayıtlarının girilmesi için ilgili operasyon seçilip yeni üretim butonuna basılır.

 

 

Yeni kayıt butonuna basıldıktan sonra üretim kayıt bilgilerinin girileceği ekrana veri girişi yapılır. Bu ekran üzerinde üretim miktarı, fire, ıskarta ve duraksama bilgileri belirtilir. Ayrıca üretimle ilgili zaman bilgileri de belirtilir.

Operasyon üretim veri girişleri yapıldıktan sonra, üretim fişleri otomatik oluşur. Kayıt sırasında girilen ıskarta ve duraksama verileri daha sonra dönüp düzeltilemez. Çünkü bu bilgiler stok ve maliyet ile ilgili rakamları etkilemektedir. Sadece süre bilgileri değişiklik gösterebilir.

 

Rota Değişikliği

Operasyonel üretimler, iş emrine bağlı hareket etmektedir. İş emri içerisinde ki rota bilgileri ürün ağaçlarından gelmektedir. Fakat bazı durumlarda iş emrine bağlı rota standart rotadan farklı olabilir. Böyle durumlarda sadece ilgili iş emrine istinaden rota değişikliği yapılabilmektedir. Bu rota değişikliği iş emri ile sınırlı kaldığı için ürün ağacında herhangi bir değişiklik yaratmaz.

Rota değişikliği yapmak için yine operasyon üretim ekranı kullanılmaktadır.

 

 

Rota değişim ekranında mevcut operasyon listesine yeni bir operasyon konulabilir, mevcut operasyonların sıraları değiştirilebilir yada operasyon silinebilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra operasyon listesinde değişikler anında gerçekleşir.

 

 

Resimde görüldüğü gibi Kesme ve Dövme operasyonların arkasına yeni bir OPR-1 isimli operasyon eklenmiştir. Standart ürün ağacında bu operasyon yer almamaktadır.

 

Operasyon-İş Yönetimi

Operasyon iş yönetimi modülü, operasyonel üretim modülünün üstüne iş yönetimini kavramının eklenmiş halidir. İş kavramı hiyerarşide operasyon emirlerinin altındadır. Atanan operasyon emirleri tek seferde gerçekleştirilebildiği gibi özellikle parti tipi üretim yapan yerlerde belirli periyodik miktarlar ile de ilerleyebilir. Bu noktada her parti bir işi temsil eder.

Operasyon iş yönetimi modülü ile üretim yönetim kavramına da giriş yapılmış olur. Burada yapılacak olan iş listeleri oluşturulduktan sonra işlerin statüleri vardır. Bu statüler

          - Planlandı

          - Atandı

          - Devam Ediyor

          - Durdu

Her bir statü işin durumunu göstermektedir ve üretim süreci takip edilmektedir. Operasyon iş yönetim ekranına operasyonel üretimde olduğu gibi, iş emri listesinden git işlemler altında “Git: Op.İş Yönetimi” adımından geçiş yapılabilir yada “Üretim-Operasyon-Operasyonel Üretim-Operasyon İş Yönetimi” adımları takip edilir.

 

 

Operasyon iş yönetim ekranında ilk açılan işler her zaman planlandı statüsündedir. Yapılan işlemlere göre diğer statülerden birini alır.

 

 

Planlanan bir işe yeni görev atamak için resimde seçili olan kutucuğa basılır. Bu tuş yeni görev atama tuşudur.

 

 

Yeni görev ataması yapılırken, işin başlayacağı zaman, tezgâh ve personel bilgileri girilir. Ayrıca eğer operasyonel birden fazla işe parçalanacak ise kısmi iş yapılacak seçilerek parçalama yapılır. “Kısmi İş Parçalama” yazısında detaylı anlatılmıştır.

Ayrıca iş başlatılsın kutucuğu seçili ise, atanan iş direk başlatıldı olarak statü kazanır, eğer seçili değil ise atanan statüsünü kazanır.

 

 

Devam eden bir iş için üretim kaydı oluşturulacağı sırada resimde ki belirtilen kutucuğa tıklanır. Miktar giriş bölümünde brüt miktar, fire ve ıskarta miktarları belirtilir. İş kapatılsın butonu devam eden bir işin bitmesi için kullanılmaktadır. Normal şartlarda miktarı tamamlanmış bir iş otomatik olarak kapanmaktadır.

 

 

Devam eden bir iş için resimde belirtilen kutucuğa tıklanırsa devam eden iş duruşa geçirilir ve duruşa geçirilirken duruş nedeni girilir. Daha sonra hemen solunda ki tuş ile tekrar devam ettirilir.

 


Operasyonel Üretim Üretim Operasyonu Operasyon İş Yönetimi Operasyon Gerçekleme İş Emri Üretim Rotası Vio ERP