Formülize Üretim

Eğitimler

Üretim sürecini formülleştirerek Vio da süreci nasıl kolaylaştırılacağı konusunda bilgi vermektedir.

Formülize Üretim

 

 

 

Mayıs 2022

 


 

Üretim; sistem girdilerinin işlenerek çıktılara dönüşme sürecinin tamamını kapsamaktadır. Üretim tesisleri ise bu süreçlerin gerçekleştiği fiziksel ortamlardır. Üretim tesislerinin günümüzde ki en büyük ihtiyaçlarından biri ise yapılan üretim faaliyetlerinin kayıt altına alınmasıdır. Çünkü bu faaliyetler bütünü üretim tesislerinin stok ve maliyet rakamları gibi işletmeler için önem arz eden hesaplamaların temellerini oluşturmaktadır.

Üretim faaliyetlerinin kayıt altına alınması için VİO ticari sistemleri “formülize üretim”, “operasyonel üretim” ve “operasyon iş yönetimi” gibi modülleri ile üretim tesislerinin faaliyetlerini kayıt altına almasını amaçlamaktadır. Her modülün işleyişinin farklı olmasına rağmen nihai amacı üretim faaliyetlerini kayıt altına almaktır. Operasyonel Üretim ve Operasyon iş yönetimi başka bir yazıda ele alınacaktır.

Formülize Üretim Kayıtları

Formülize üretim, VioFor ve VioCost paket programları içerisinde yer almaktadır. Bu modülün amacı üretim faaliyetleri sırasında ne tüketildi ve ne üretildi bilgilerini kayıt altına almaktır.

Formülize üretim modülünde üretim kayıtlarını girmek için tek şart, üretim formüllerinin hazır olması gerekmektedir. Bu modülde üretim kaydı girmek oldukça pratiktir.

Formülize üretim kayıtlarını girmek için “Ticari-Üretim-Toplu İşlemler-Toplu Formülize Üretim” menü adımları takip edilir. Bu ekranda üretimin gerçekleştiği tarih girilerek hangi ürünler üretildi ise satırlara kodları yazılır ve miktarları girilerek çalıştırılması yeterli olur.

 

 

Eğer revizyon özelliği kullanılıyor ise üretim sırasında hangi revizyonlu formül kullanılacaksa seçilmesi gerekir.

Üretim işlemi yapıldıktan sonra “Ticari/Üretim/Üretim Fişleri/Standart Üretim Fişleri” listesine üretim kayıtları oluşur.

 

 

Üretim kayıtları oluşurken seçilen formül içerisinde kullanılan malzemeler, üretim miktarı ile çarpılarak tüketilen kısma yazılır. Böylece hem üretim hem de tüketim hareketleri gerçekleştirilir.

Karma Üretim Kayıtları

Karma üretim yapısı, formülize üretim yapısının özel bir halidir. Bu yapıda bir üretim süreci sırasında birden fazla mamülün aynı anda elde edilmesi durumunda kullanılır. Özellikle süt ve gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için uygun olan bir yapıdır.

Karma üretim yapısı aslında 2 aşamalı bir üretimin tek kayıtta girilebilmesine imkân verir. Örnek olarak çiğ sütten paketlenmeye hazır kaşar peyniri elde edilir ve bu kaşar peyniri çeşitli gramajlarda ambalajlanır. Normalde önce kaşar peyniri üretimi sonrada ambalajlanma kaydının girilmesi gerekir. Karma üretim yapısında direk ambalajlanmış ürünlerin kayıtları girilerek hammadde tüketimleri tek fiş içerisinde yaptırılır.

Karma üretim yapısının uygulanması için öncelikle formüllerde “Ara Ürün” adında yeni bir kavram açılmaktadır. Ara ürün kavramı burada yarı mamülü temsil etmektedir. Yani biraz önceki örnekte ki kaşar peyniri ara ürün sayılır.

 

 

Karma üretim fişi hazırlamak için “Ticari-Üretim-Üretim Fişleri-Karma Üretim Fişleri” menü adımından karma üretim fişleri listesine geçilir.

Burada ara ürün kavramı kullanılarak belirtilen ara ürün olan formül kodları çektirilir. Daha sonra formülden yükleme yaptırılarak, formüller içerisinde geçen malzemeler üretim miktarları göz önüne alınarak tüketilen malzeme tablosuna yazdırılır.

 

 

Sonra da hazırlanan fiş kaydedilir. Karma üretim fişleri ile üretim sürecinde oluşan birden fazla mamul üretimi tek kayıt ile pratik bir şekilde üretim kayıtları oluşturulmuş olur.

Sonuç

VİO ticari sistemlerinde, işletmelerin üretim yapılarına göre çeşitli üretim modülleri mevcuttur. Bu modüller hem detay hem de sektörel bazda ayrılmaktadır. Formülize üretim sadece ne ürettiğini ve ne tükettiğini takip etmek isteyen özellikle gıda, süt vb. yüksek adetli ve tek hamle de üretim yapan işletmeler için oldukça kullanışlı ve pratiktir.

 

 


Formülize Üretim Pratik Üretim Üretim Süreci Karma üretim Üretimde Kalibrasyon #ERP Vio