İş Emri

Eğitimler

İş emri kavramı, üretim aşamasında ki ürünler listesidir. VİO içerisinde iş emirlerinin yönetimi anlatılmaktadır.

İş Emri

 

 

 

Mayıs 2022

 


 

İş Emri kavramı; ERP sistemlerinde üretim biriminin yapacağı görev listesi olarak tanımlanır. Diğer bir değişle belirli bir periyot içerisinde planlanan üretim listesi de denebilir. VİO ticari sistemleri içerisinde iş emri özellikle operasyonel üretim sırasında kullanılmaktadır. İş emirleri açılmadan üretim faaliyetleri ilerleyemez.

İş emri ürün ağacına göre açılır. İş emirleri açıldıktan sonra sistem tarafından operasyon emirleri otomatik oluşturulmaktadır. Operasyon emirleri, iş emri içerisinde belirlenen ürün ağacının izleyeceği rota üzerinde yapılacak her bir operasyonu belirtir. Sistem içerisinde hiyerarşik olarak iş emri ve iş emrine bağlı operasyon emirleri bulunmaktadır.

 

İş Emri Oluşturulması

İş emri kavramı VİO ticari sistemlerinde operasyonel üretim modülü ile kullanılmaktadır. Üretim kayıtları girilmeden önce iş emri fişlerinin hazırlanması gerekmektedir.

İş Emri fişlerinin oluşturulması için “Üretim-Operasyon-İş Emri-İş Emri Fişleri” adımları takip edilerek iş emri listesine erişilir. Buradan yeni kayıt oluşturma tuşuna basılarak boş bir iş emri fişi oluşturulur.

İş emri fişlerinde üretilecek olan ağaç kodu ve miktarı yazılması zorunlu alanlardır. Müşteri bilgisi, teslim tarihi, departman vb. bilgiler tercihen yazılabilir yada yazılmayabilir.

 

Komple İş Emri

Komple iş emri kavramı özellikle sipariş odaklı veya proje tipi üretimler için kullanılan bir kavramdır. Komple iş emri özetle, son mamul için gerekli olan yarı mamullerinde aynı iş emri numarası ile takip edilmesi durumu olarak tanımlanır.

Bu kavram ile son mamul için iş emri açarken o mamule ait yarı mamuller aynı iş emri numarası adı altında üretilir ve tüketilir. Özellikle üretim süreci uzun olan ürünlerde bu yapı önerilmektedir. Çünkü aynı iş emri numarası içerisinde üretim süreci baştan sona kadar izlenebilir. Ayrıca izlenebilirlik açısından eğer iş emri numarası lot numarası içerisinde geçiyor ise bu yapı ayrıca mantıklı hale gelmektedir.

Komple iş emri açmak için iş emri oluşturulurken miktar kutucuğu üstünde F3 tuşuna bakarak ilgili satır komple koduna çevrilir.

Resimde görüldüğü gibi rol mili ürünü son ürün ve rot başı ise bu ürünün yarı mamulü. Rol mili üretilebilmesi için rot başı ürününde üretimi ilgili iş emri numarası içerisinde takip edilecektir.

 

Sipariş Bağlantılı İş Emri

İş emri fişleri oluşturulurken eğer ki sipariş odaklı imalat yapısı var ise, satış siparişlerine bağlanarak siparişlerin üretim aşamaları takip edilebilir hale gelmektedir.

İş emri fişlerinde sipariş bağlantısı verilmesi aynı zamanda bir sonraki planlama döneminde ilgili siparişlerin göz ardı edilmesi içinde faydalıdır. Bu sürece MRP başlıklı yazıda ayrıca değinilecektir.

Sipariş bağlantısı kurulması durumunda iş emri fişleri listesinde ayrıca sipariş bilgileri yer alacaktır. Sipariş bağlantısının kurulabilmesi için iş emri fişi açılırken miktar kutucuğunda F7 kısa yoluna basılarak ilgili ürün ağacı kodu içeren sipariş listesi gelir. Buradan bağlanması gereken sipariş seçilir ve iş emrine bağlanır. Bir iş emri birden fazla siparişe bağlanabilmektedir.

Resimde görüldüğü gibi rol mili ürününe ait siparişler gözükmektedir. İlgili sipariş seçilerek iş emri ile sipariş bağlanır. Daha önceden bağlanmış olan siparişler bu ekranda gözükmez.

Sipariş bağlanmış iş emri, iş emri listesinde şekilde ki gibi sipariş bilgileri ile gösterilmektedir. Bu şekilde hangi iş emri hangi siparişe ait olduğu takip edilebilmektedir.

 

Sonuç

VİO içerisinde ki iş emri kavramı özellikle operasyonel üretim mantığının temelini oluşturmaktadır. İş emri olmandan üretim aşaması başlatılamaz.

İş emri mantığı üretim tiplerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle komple kodu mantığı ile bütün üretimin aynı numara altında takip edilmesi özellikle proje tipi imalat yapan ya da sipariş odaklı imalat yapan işletmeler için oldukça kullanışlı bir özelliktir.

İşletmenin üretim yapısına oldukça çabuk adapte olabilmesi sayesinde VİO ticari sistemleri kullanıcı dostu olarak üretim süreçlerinin yönetilmesinde oldukça büyük avantajlar yaratmaktadır.

 


Operasyonel Üretim İş Emri ERP Ürün Ağacı Vio