ERP NEDİR? İşletmenize Uygun ERP Çözümleri Nelerdir?

Blog

Kurumsal Kaynak Planlaması ya da İşletme Kaynak Planlaması (İngilizce: Enterprise Resource Planning - ERP),

ERP NEDİR? İşletmenize Uygun ERP Çözümleri Nelerdir?

Kurumsal kaynak planlaması ya da İşletme Kaynak Planlaması (İNGİLİZCE: Enterprise Resource Planning - ERP),

ERP işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olan ve kullanımı kolay olan bir sistemdir. ERP sisteminde temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanılır.

 

Kurumsal kaynak planlaması anlam olarak, işletmenin tüm kaynaklarının birleştirilip, verimli olarak kullanılması için tasarlanmış sistemlere denmektedir. ERP kavramı ilk olarak üretim çevrelerinde kullanılmaya başlansa da; günümüzde ERP sistemleri çok daha geniş bir alanda telâfuz edilmektedir. ERP sistemleri, bir işletmenin iş alanına ya da ismine bakmadan, işletmenin tüm temel işlemlerini kendi yapısı altında toplayabilir. İşletmenler, kâr amacı olmayan kuruluşlar, vakıflar, hükümetler veya diğer varlıklar ERP sistemlerini kullanabilirler.

ERP sistemleri iki veya daha fazla yazılımı bir araya getirerek bir yazılım paketi halinde de sunulabilir. Bu gibi sistemlere ERP yazılım paketleri denir. Teknik olarak ise ERP yazılım paketleri hem maaş bordro akışlarını hem de muhasebe işlevlerini bünyesinde barındırır.

Buna rağmen, ERP yazılım paketi tanımı daha çok büyük ve geniş uygulamalar için kullanılmaktadır. Bir ERP sistemi kullanıcının, iki veya daha fazla bağımsız yazılımın ara yüzü ile karşılaşmasını engeller ve ek avantajlar sağlar. Yazılımların standartlaşmasını, birçok yazılım kullanmak yerine tek bir yazılım kullanılmasını, tüm veriler genellikler tek bir veritabanında saklandığından kolay ve yüksek rapor alma, durum değerlendirme gücünü sağlar.

Bir ERP yazılımı bünyesinde genelde bağımsız olarak çalışan üretim, finans, müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları, stok yönetimi, depo yönetimi, kalite yönetimi gibi çeşitli uygulamalar bulunabilir.

VİO ERP yazılımı bünyesinde; üretim, finans, müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları, stok yönetimi, depo yönetimi, kalite yönetimi gibi bir işletmenin ihtiyacı olacak her türlü çözümleri anahtar teslim modüllerle sunmaktadır. 

İşletmelerin üretim süreçlerine uygun, sektörlerin özel ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış ve çağın gerektirdiği geliştirmeler ve güncellemelerle hala gelişmekte olan yapısıyla VİO ERP ile komple bir çözüm sahibi olmanın avantajından faydalanabilirsiniz.


ERP Vio Ön Muhasebe Kaynak Planlaması ERP Raporlama