Satırda KDV Tevkifat ve İstisna Durumu Nedir?

Vio Geliştirmeler

Satırda KDV Tevkifat ve İstisna Durumu Nedir?

Artık Nakliyelere de tevkifat uygulanması nedeniyle Faturada başka bir tevkifat varken ayrıca nakliye tevkifatına ya da tevkifatlı ürün satışında nakliye varsa bu sefer nakliye kdv ve tevkifata ihtiyaç olabilir.

Bu gereksinim nedeniyle Vio Ticari fişlerinde “Satırda tevkifat ve İstisna” olanağı getirildi.

Fişlerde başlıkta Tevkifat veya istisna uygulaması halen geçerli durumdadır. Ancak bu kavram “satırda kdv ek tipi” belirtilmeyen satırları kapsar.

Fiş satırında Miktar veya Fiyat kısmında Ctrl-F7 yapılırsa satır için özel kdv ek tipi verilebilir. Ek tip olarak Tevkifat, Tam istisna veya Kısmi istisna uygulanabilir. Tam istisna durumunda 301 ile başlayan istisna nedeni, Kısmi istisna durumunda 601 ike başlayan istisna nedeni ‘Seç’ tuşu ile seçilebilir. Ek tipin onaylanması ile satırdaki kdv istisna kuralına uygun şekilde sıfırlanır ve satırda TAMIST(304) gibi bir notasyon ile özel durum belirtilir.

Keza başka bir satır için Tevkifat uygulanarak Vergi tanımlarındaki herhangi bir Tevkifat uygulanabilir. Tevkifat vergi tanımında Beyanname işlem kodu belirtilmiş ise seçilen tevkifata ait beyanname işlem kodu ve açıklaması gösterilir.

Bu şekli ile Fatura dip kısmına geçilirse aynı kdvye ait farklı tevkifatlar gösterilebilir. Dipte iskonto yapılması satırlara ait yapılan tevkifat/istisna gruplamasını etkilemez. Her gruplama için kendi içinde iskonto yapılarak kdv ve kdvden tevkifat hesaplanır.

e-Fatura çıktısında kdv oranlarına ait yapılan tevkifatlar gösterilir.

Kdv istisnası varsa benzer şekilde gösterilir.

e-fatura dip kısımda çoklu tevkifat ayrı satırlar halinde gösterilir.

KDV1 Beyannamesi alınırsa farklı oranlarda yapılan tevkifatlara ait Beyan edilen kdv değerleri Beyannamede işlem türü ile görülebilir.

Ek olarak yine KDV1 Beyannamesinde Kısmi veya Tam İstisna durumu görülebilir.


Satırda KDV Tevkifatı Satırda KDV İstisnası Çoklu KDV Tevkifatı Çoklu KDV İstisnası KDV Beyanname Vio KDV2